Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

26.01.2023

«Вишиті обереги єднання»: у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка

 
Рушник супроводжує людину протягом усього життя, і в радості, і в горі. Він завжди був символом гостинності – на ньому підносили дорогим гостям хліб-сіль, використовували як один з найважливіших атрибутів весільного обряду.

Особливо значну роль відігравав рушник у пошановуванні образів Ісуса Христа та Божої Матері.
 
Рушники – це відбиття культурної пам’яті народу, окрім культурного змісту вони мали символічне значення. Тепер рушники продовжують життя в сучасних обрядах.
 
Для того, щоб вшанувати одвічний символ українського народу з нагоди Дня соборності України в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито виставку «Вишиті обереги єднання».
 
До експозиції увійшло майже 20 робіт, які мають потужне оберегове значення – вишиті рушники народних майстринь з різних областей України та авторські ляльки-мотанки Галини Китай (м.Тернопіль).
 
Пошану до українського рушника передають з покоління в покоління у всіх регіонах України. Їх вишивали і вишивають як на півночі, так і на півдні, як на заході, так і на сході. Завдяки вишитому рушникові вдається передавати традиції українського народу. Вони є своєрідним елементами єднання українців і дозволяють об’єднати людей незалежно від віросповідання, політичних уподобань, віку.
 
Ляльки-мотанки – давні родинні обереги українців. Вони уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь.
 
Орнаменти рушників та одяг ляльок-мотанок переважно мають оберегове значення, адже такі вироби покликані охороняти життя людини від лиха. Майстрині часто застосовували у візерунках старовинні символи та знаки:
- сварга — духовна сила;
- хрест — непохитна віра;
- безкінечник — неперервність буття;
- восьмикутна зірка — символ Богородиці;
- дерево життя – слугує уособленням єдності світобудови тощо.
 
Кожен такий вишитий рушник, немов святий омофор, створений для нашого захисту з любові та непохитної віри. Кожна лялька, ніби захисний щит для душі й тіла.

Особливо сьогодні, під час страшної війни, такі речі стають важливими для кожного українця.
 
Виставка діятиме у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї до 3-го лютого.