Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

21.03.2023

Народжені в Бишках. Жінки-учасниці визвольного руху

 
Багато їх, світлих і трагічних сторінок нашої історії, де жінка – серед головних дійових осіб, жінка, яка ніколи не була «слабкою статтю» – ні в побуті, ні в звитязі, ні в творчості чи відданості вірі.
 
Українська жінка брала активну участь у національно-визвольному русі проти ворожих Україні шовінізму, нацизму і більшовизму, які жорстоко та цілеспрямовано знищували українську націю. В рядах УПА пліч-о-пліч із чоловіками воювали тисячі жінок, які загинули в бою, не здалися ворогові живими, а потрапивши в полон не зламалися під тортурами каральних органів (переважно НКВД–МВД), були закатовані в тюрмах, або засуджені на багато років позбавлення волі й перебували у спецтаборах для політв’язнів ГУЛАГу.
 
Серед жіноцтва с. Бишки також були свої жінки-героїні. Потрібно згадати Теклю Антоляк-Пайончківську Бернатович, Теодозію Ґоляш-Гайдук, Ксенію Марків-Дубову, Марію Саган-Марків, Надію Хомицьку-Джуровську, Марію Федоран-Гайдук, а також Галю Залуцьку, яка загинула в с. Бишки.
 
Текля Антоляк-Пайончківська-Бернатович народилася 1912 року в с. Бишки Бережанського району на Тернопільщині (тепер Козівська селищна громада Тернопільського району, Тернопільської області) в селянській родині Миколи та Анни. Отримала початкову освіту. Від двох шлюбів мала двох синів: Володимира та Ігоря. Активно допомагала повстанцям УПА, переховуючи, годуючи та доглядаючи бійців. В 1950 р., разом із дітьми, була депортована в Іркутську область (с. Суєтіха). Свій останній спочинок знайшла на рідній землі в 1986 році. Поховали Теклю Антоляк-Пайончківську-Бернатович у с. Ценів на Тернопільщині.
 
Теодозія Ґоляш-Гайдук народилася 1917 року (с. Бишки Бережанського району, Тернопільщина) в родині селян Івана та Тетяни, які виховали п’ятеро дітей. Була дружиною Семена Гайдука, повітового провідника ОУН, який загинув у 1940 р. Енкаведисти заарештували жінку 3 жовтня 1940 р., а 28 червня 1941 р її розстріляли в Тернополі. Теодозія Ґоляш-Гайдук похована в спільній могилі жертв НКВД у Тернополі.
 
Емілія Левицька-Завойовська народилася у селянській родині в 1920 р (с. Бишки Бережанського району, Тернопільщина). Отримала неповна середню освіту. Після смерті першого чоловіка Івана Івашківа у 1930 р., який помер від ран отриманих у сутичці з поляками, вона приєдналася до національно-визвольного спротиву ставши активним членом ОУН. Протягом тривалого часу була зв’язковою ОУН і лише в 1944 р. перейшла в підпілля в 1944 р. Після арешту НКВД та пройшовши тюремні тортури була засуджена на 10 років сибірських таборів. Її дочці прийшлося виховуватися в чужих людей. Після закінчення терміну ув’язнення пані Емілія сподівалася повернутися в Україну але отримала відмову. Так і померла мужня жінка на чужині у 80-х роках.
 

Детальніше за посиланням.

 
Іван Мартинюк,
заввідділом Музею національно-визвольної боротьби ім. Я. Бусела (с. Бишки)