Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

31.05.2023

Тернопільський обласний краєзнавчий музей відзначив 110-ту річницю з часу заснування

Відбулася мистецька імпреза з нагоди 110-річчя з часу заснування Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Колектив найдавнішого закладу культури і просвітництва області вітали представники духовенства, влади, громадські активісти, науковці, митці. 

Розпочали урочистості виконанням славня. Відтак Преосвященний Владика Теодор (Мартинюк), єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ, благословив колектив музею та його очільника Ярему Шатарського на успіх і добро.

«Наш краєзнавчий музей — один з найкращих в Україні! Це національна скарбниця, яка зберігає безцінні колекції експонатів, — акцентував у вітальному слові голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко. — Дякую колективу музею за те, що своєю щоденною працею прокладає мости між минулим, сьогоденням і майбутнім, виховує почуття прекрасного, повагу до народних традицій, історії, культури, любов до національного мистецтва». 

Михайло Йосифович наголосив, що саме від музейників сьогодні залежить те, якою постане Україна після війни і якими виростуть наступні покоління українців.

«Тож бажаю Тернопільському обласному краєзнавчому музею невпинного розвитку та процвітання, цікавих проектів, унікальних експонатів та вдячних відвідувачів», — зазначив очільник нашої області.

З ювілеєм колектив музею також прийшли привітати депутати Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк, Володимир Мисик, Вікторія Кривоніс, Михайло Тимошик, Володимир Вермінський.    

Щирі слова гостей перепліталися з ніжними мелодіями духового оркестру. Музичними дарунками ювіляра й гостей обдарували академічний симфонічний оркестр Тернопільської обласної філармонії (диригент — народний артист України Мирослав Кріль), жіноче вокальне тріо «Солов'ї Галичини» Тернопільської обласної філармонії, тріо бандуристів, вокальний ансамбль Тернопільського мистецького фахового коледжу імені Соломії Крушельницької.

Опісля урочистої частини, присутні вирушили в мандрівку часом, знайомлячись з історією музею. Давні світлини, путівники, документи...

У фойє розкинулася експозиція з родзинок музейних артефактів. Серед експонатів —  старовинні ікони, шабля короля Яна Собеського за перемогу над турками під Віднем в 1683-му, унікальна платівка з голосом Соломії Крушельницької. Екскурсію проводили завідувач відділом стародавньої історії Олег Гаврилюк, головний зберігач фондів Ірина Ленчук, старший науковий співробітник відділом стародавньої історії Оксана Зборівська.

Продовженням імпрези стала «Мелодія на полотні» Уляни Перхалюк. Виставковий проєкт тернопільської майстрині вражав красою української вишиванки. Дефіле у вишиванках від студентів Теребовлянського фахового коледжу культури та мистецтв під дзвінкоголосся бандури вкотре довело: краєзнавчий музей давно став майданчиком для сміливих й творчих мистецьких експериментів.

А перед музеєм від ранку 30 травня вирувала ярмарка рукотворів майстрів народної творчості. Очі розбігалися від різноманіття краму. Свої роботи презентували члени ГО «Школа борщівської народної сорочки», творчого об’єднання «Берегиня», Тернопільський обласний методичний центр народної творчості КУ ТОР.

Додамо, що за сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток культури Тернопільської області та з нагоди 110-ї річниці заснування Тернопільського обласного краєзнавчого музею Михайло Головко відзначив грамотами Тернопільської обласної ради працівників музею, а директора Ярему Шатарського цінним подарунком – годинником.