Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

09.09.2024

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка до 80-х роковин початку виселення українців з етнічних українських земель

«Земля, обпалена болем і стражданням» – під такою назвою у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнуто виставку до 80-х роковин початку виселення українців з етнічних українських земель Надсяння, Лемківщини, Холмщини і Підляшшя.
 
На виставці представлено документи українських родин, переселених із Польщі на Тернопільщину, а також листівки першої половини ХХ століття із зображенням споконвічного українського краю та світлини українців, що проживали на цих землях.
 
Під рубрикою «Вони прославили наш край» – матеріали відомих тернополян Йосипа Свинка, Ігора Дуди, Івана Мердака, які народилися на Закерзонні.

Боротьбу УПА на захисті українського населення від терору польських банд висвітлює історична література, видана в Україні і Польщі, спогади повстанців, дослідження українських та польських істориків.
 
Самобутність етнічних українців Закерзоння простежується у національному вбранні, який представлено на виставці під окремою рубрикою «Файнички народної ноші» (народний одяг жителів Закерзоння у фондовій збірці ТОКМ). Їхній традиційний народний стрій не сплутаєш з одягом інших етнічних груп українців. Він свідчить про витончений естетичний смак майстрів і майстринь.
 
Цю трагедію 1944-51 років називають по-різному: репатріація, евакуація, добровільне повернення в Україну, проте, насправді, це було примусове виселення, насильницьке позбавлення права українців жити на землі дідів-прадідів. Вони ж мали все: землю, достаток, культуру, звичаї та змушені були терпіти голод і приниження, і нелюдські поневіряння, і асиміляційні процеси. Ті рани не гояться, їх ніщо не може загоїти.
 
Виставка діятиме по 20 вересня.
 
Довідка.
Національний пам'ятний день установлено відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 листопада 2018 року № 2608-VIII. Цим нормативним документом було визначено щороку у другу неділю вересня відзначати День пам'яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944—1951 роках.