Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

21.01.2020

У Львові відбулася презентація книги «Нариси історії Береза-Картуського концтабору»

У приміщенні Українського лікарського товариства у Львові відбулася презентація книги Петра Мазура та Олександра Ільїна «Нариси історії Береза-Картуського концтабору (липень 1934 – вересень 1939)».
Книгу, яка містить чимало документів, архівних матеріалів та спогадів в’язнів вже презентували у різних містах України, у тому числі й у Києві.
Авторами книги є Петро Мазур – кандидат медичних наук, директор Кременецького медичного коледжу імені Арсена Річинського (Тернопільська область). А також Олександр Ільїн – історик-краєзнавець, доцент Поліського університету (м. Пінськ, Білорусь).
Петро Мазур пояснив, що його цікавіть до Береза-Картуського концтабору виникла через те, що лікар Арсен Річинський, чиїм іменем названий Кременецький медичний коледж, двічі сидів у цьому концтаборі. Він вийшов на волю лише з початком Другої світової війни. Та незабаром його знову заарештували органи НКВД. Репресували також і сім’ю лікаря.
Першою спробою авторів була книга «За тебе Україно…», в якій опубліковані справи в’язнів, членів ОУН, які перебували у концтаборі у період з 1934 по 1936 рр.
Досліднику Олександру Ільїну вдалося віднайти у білоруських архівах багато цінних історичних матеріалів. Завдяки його роботі з документами світ побачила вже третя книга про Береза-Картуський концтабір.
Це трагічна сторінка в історії українського, білоруського, єврейського, чеського, німецького та польського народів. Через Береза-Картуський концтабір за п’ять років пройшло близько 10 тис ув’язнених, 200-400 з яких померли там від хвороб, голоду і знущань. І хоч концтабір не був направлений на фізичне знищення людини, але там робили все, аби зламати та принизити в’язнів», – сказав Петро Мазур.
У книзі представлені архівні газетні публікації тих років, які розповідають про Береза-Картуський концтабір, справи в’язків, фото та малюнки. Окрім того зібрана інформація про табірний побут і життя, медичну допомогу та гігієну. Окремий розділ книги розповідає про табірну охорону, суворі порядки та знущання над в’язнями.
Автори наголошують, що їхня праця є абсолютно об’єктивною, адже базується виключно на архівних документах.
Також під час презентації присутнім показали короткий фільм про концтабор із свідченнями людей, які пережили ці події. Режисером фільму є Юрій Луговий, який родом із Тернополя, але проживає у Канаді.
Довідка:
Концентраційний табір в місті Береза-Картуська, це на Берестейщині (тепер територія Брестської області Республіки Білорусь), яка тоді входила в Поліське воєводство, був створений у червні 1934 року.
Основною метою діяльності табору було не знищення людей, а за допомогою вчинення фізичного тиску здійснювати їх моральний злам, психологічне знищення особистості та схилення їх до цілковитої лояльності владі і діючому політичного режиму.
З відомих провідників українського національного руху в концтаборі були ув’язнені Роман Шухевич, Тарас Бульба-Боровець та багато інших знаменитостей й достойників.
18 вересня минуло 80 років з часу ліквідації польського концентраційного табору. Тоді, вісімдесят років тому, прокинувшись вранці 18 вересня 1939 року, в’язні концтабору побачили, що охорона відсутня. Як виявилось, охоронці самовільно втекли, остерігаючись наближення радянських військ.