Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

21.01.2020

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини у ці хвилини розпочав  академію, присвячену 75-ій річниці штурму сотнею УПА «Бурлаки» окупаційних радянських установ райцентру Великий Глибочок

 

Захід відбувся у будинку культури Великого Глибочка.

Упродовж століть українці боролися за волю й незалежність. Найвищим мірилом честі та гідності завжди був безкомпромісний бій з поневолювачами. На вівтар свободи покладено життя тисяч синів та дочок України. Вагому лепту в скарбницю національно-визвольних змагань внесла Тернопільщина.

 Герої живі, допоки про них пам’ятають. Тому нам надзвичайно важливо зберігати відомості, інформацію про кожного з учасників визвольної боротьби нашого краю. Нині все менше залишається людей, які були її учасниками. Та основне, щоби пам’ять про них і про їхні подвиги не зникла з наших сердець.

Діяльність ОУН-УПА є одним із найяскравіших прикладів боротьби за незалежність — не тільки в українській, але й у світовій історії.  Порівняно невелика армія українців виступила проти двох імперіалістичних монстрів, воювала на три фронти, змінила геополітичний розклад у Європі. Жахливі наслідки діяльності Радянської влади в Україні, голодомори, репресії, терор у Східній Україні в 1920-41 рр., катування, масові вбивства, четвертування людей в тюрмах НКВД у Західній Україні в 1939-41рр. та не менш людиноненависне ставлення Гітлера, остаточно розлютили українців, змусивши їх дати опір Німеччині та Московському більшовизму. Саме тому мирне населення масово вливалося в ряди УПА, чим могло підтримувало упістів.

Впродовж декількох років на території нашої області здійснювалися успішні наступи на районні адміністрації спочатку німецьких, а згодом й радянських окупантів, нищилися районні установи військ НКВС, військові комісаріати, тюрми, фінансові установи тощо. З поверненням радянської влади, лише за чотири місяці 1944-1945 років відбулося 80 повстанських боїв, у яких упістам вдалося завдати каральним силам влади дошкульних втрат у людських і матеріальних ресурсах. Німецькі та більшовицькі сили втратили понад 3000 військових та урядовців. Натомість вояки УПА здобули багато зброї, врятували тисячі наших людей від мобілізації та вивезення у Сибір. Серед тих героїв були і повстанці сотні УПА «Бурлаки», які 21 січня 1945 року пішли штурмом на окупаційні радянські установи райцентру Великий Глибочок. Штурмів райцентрів та містечок області з січня 1945  по жовтень 1945 було  - 9.

Це був лише один епізод непримиренної боротьби за незалежність, проте він став ще одним взірцем для наслідування майбутніми поколіннями.