Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

10.04.2020

Василь Бліхар: Не потрібно шукати сенсації в умовах пандемії. Дозвольте лікарям виконувати свою роботу 

Тернопільська університетська лікарня визначена Міністерством охорони здоров’я України у переліку резервних лікувальних закладів, які будуть госпіталізовувати хворих на коронавірусну інфекцію COVID-19. У лікарні проводиться системна робота щодо забезпечення засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими та антисептичними засобами. Допомагають у цьому також благодійники.  

«Враховуючи проблемну ситуацію щодо наявності необхідних засобів захисту в Україні, лікарня почала готуватися до роботи в умовах пандемії заздалегідь, – каже генеральний директор (головний лікар) КНП «Тернопільська університетська лікарня» ТОР Василь Бліхар. – Незважаючи на те, що сьогодні ми не перебуваємо в епіцентрі подолання коронавірусної інфекції й у нас на лікуванні немає хворих на COVID-19, ми готові до роботи завжди. Лікарня працює, однак сьогодні приймає лише пацієнтів з невідкладними станами. Працюємо згідно з усіма протоколами, вживаючи необхідних заходів, щоб убезпечити медичних працівників від інфікування». 

 - Чи достатньо засобів індивідуального захисту для лікарів і чи плануєте збільшувати запаси? 

-  Наразі лікарня забезпечена усім необхідним й ми готові до прийому пацієнтів із коронавірусом. Серед того, що в нас є у запасі, це: 

понад 400 штук бахіл

 95 комбінезонів

 3 090 медичних масок

 101 захисні окуляри

 1 357 респіраторів FFP2

 2 385 рукавиць

 87 медичних фартухів

 155 медичних халатів комбінованих

1 841 шапочок-беретів

Очікуємо також на поступлення близько 500 захисних костюмів. Водночас, лікарня забезпечена дезінфікуючими та антисептичними засобами на 100%.

Щотижнево до 16.00 надається інформація щодо забезпеченості лікувального закладу в засобах індивідуального захисту та дезінфікуючих засобах у Міністерство охорони здоров’я. 

-  Сьогодні університетська лікарня належить до резервних лікувальних закладів. В чому особливість і яких пацієнтів будуть скеровувати сюди?  

- Наша лікарня добре оснащена в плані медичного обладнання. Є необхідні апарати штучної вентиляції легень, новітні монітори пацієнта. Особливість роботи нашої лікарні в тому, що ми будемо приймати не просто пацієнтів з важким перебігом коронавірусної хвороби, а тих, в кого складні супутні захворювання. Адже для цього у нас є відповідні висококваліфіковані спеціалісти й створенні умови. 

 На жаль, медики також не застраховані від того, щоб не захворіти на COVID-19. Зокрема, підтвердили два випадки й у Тернопільській університетській лікарні… 

 Наші медики готові до роботи в умовах пандемії. На жаль, сьогодні вони є в зоні ризику, а тому випадки захворювання серед медпрацівників будуть підтверджуватися. Зі свого боку, ми робимо все можливе, щоб мінімізувати появу таких випадків, утім, від цього ніхто не застрахований. Вчора підтвердили випадок в нашого лікаря-інтерна. Хочу зазначити, що лікар-інтерн – це не студент. На роботі в лікарні він виконує свої обов’язки лікаря, його ставлять в графік чергувань, він отримує заробітну плату. Сьогодні студентів на території лікарні і в лікарні немає взагалі у зв’язку з карантином. Ще один випадок підтвердили у нашої ліфтерки. У неї і в лікаря-інтерна – легкий перебіг захворювання, вони перебувають вдома на самоізоляції під наглядом своїх сімейних лікарів. 

 - Що важливо під час карантину і яких правил слід дотримуватися під час пандемії? 

 - Основне і найважливіше правило – не сіяти паніку. Це, перш за все, стосується представників засобів масової інформації. Інформацію потрібно висвітлювати лише перевірену й, посилаючись на офіційні джерела. В умовах пандемії сьогодні кожен має виконувати свою роботу відповідально й все, що стосується захворювання на коронавірусну інфекцію мають коментувати лише фахівці. Не потрібно шукати сенсацій та загострювати ситуацію. Наші лікарі професійно виконують свої обов’язки і готові до роботи за будь-яких обставин. Головне - не заважати їм це робити.