Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

21.05.2020

21 травня в Україні відзначається День вишиванки

День вишиванки - свято порівняно молоде, проте вже набуло нечуваної популярності та інтернаціонального забарвлення. Бо, як то кажуть, нашого цвіту по всьому світу, і тим, що виділяє українця з поміж натовпу, чи то він прогулюється поблизу Ейфелевої вежі, чи мандрує вулицями Торонто - є вишиванка.

День вишиванки покликаний зберегти українські народні традиції, пов’язані з етнічним вишитим одягом. Адже споконвіків орнамент на рушнику, сорочці, костюмі, скатертині є ознакою українства, бо жодна нація не має такого розмаїття  візерунків та барв, перенесених на полотно. Кожна частинка нашої землі має свою, давню, не схожу на інші вишивку -  за орнаментами можна вивчати географію України.

Це мистецтво надзвичайно природне та характерне для нашої землі, більшість мотивів для орнаменту українцям подарувала сама матінка-природа. Вишиття винятково давнє, адже перші вишивки на території України з'явилися ще за скіфів. А першу школу вишиття в Київській Русі було створено ще в ХІ столітті. Її заснувала Анна, сестра Володимира Мономаха. Тут дівчата опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.

Вишивання не було роботою чи наукою, швидше магією, вмінням передати своє світовідчуття, свою внутрішню енергію, закодувавши її на полотні. Дивовижно, та саме слово "вишивка" походить від "вишній", божественний і перекладається на грецьку як "космос". Яка сакральна таємниця захована у скарбах вишиванок. Це - унікальні символи, магічний зв’язок зі світом природи: рослин, тварин, небесних світил, символами Сонця, Землі, Всесвіту, Роду. Це замальована  доля, зашифрований код народу.

Ці сакральні коди переносили ніжні жіночі руки на біле полотно. З давніх віків, з роду в рід і до сьогодні. Так була відтворена і збережена священна сила українського народу, енергії природи і божественне начало. Тому так шанують українці вишиванку, одягають її, пишаються нею у всі часи, бережуть у дні радості та у лихоліття. Тому українці – непереможні! Слава Україні! Героям слава!

Довідково:

Свято було засноване в Чернівцях у 2006 році, коли студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк запропонувала ідею акції “Всесвітній день вишиванки”.

Так, деякі зі студентів регулярно носили вишиванки на навчання, і Леся запропонувала обрати день і прийти всім вишем в українському традиційному одязі.

Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, але в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень, до нього приєдналася українська діаспора по всьому світу, а також всі охочі підтримати Україну.