Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

23.11.2020

Науковець Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка -співавтор "Історії Волині"

http://www.kogpi.edu.te.ua/ 
Громадська організація «Центр дослідження і відродження Волині», місія якої полягає у сприянні духовному і культурному відродженню Волині як історичного, етнічного, краєзнавчого феномену, запровадила видавничу програму, у межах якої вже побачили світ документальний збірник «Українське повсякдення ранньомодерної доби: збірник документів. Вип.1: Волинь XVI ст.» та монографія «Народний одяг Правобережного Полісся середини XIX – середини XX століть: історико-етнографічний атлас» (автор – Л..Г. Пономар.
Тепер «Центр…» презентує нову фундаментальну та водночас унікальну працю, яка присвячена історії Волині. Над виданням працювали найкращі вітчизняні вчені, яких об’єднала амбітна мета: вперше більш ніж за сто років на основі сучасних наукових підходів описати історію величезного краю, що нині знаходиться на території трьох держав Центрально-Східної Європи: України (Волинська, Рівненська, Житомирська, Львівська, Тернопільська і Хмельницька області), Білорусі (Брестська область) і Польщі (Підляське, Мазовецьке і Люблінське воєводства). Науковці виходили з основоположної тези, що історія Великої Волині міцно вплетена і є складовою частиною історії України.
За п’ять років наполегливої праці колективом авторів підготовлено перший том, який висвітлює історію формування Волині як територіального феномену і охоплює її історичний розвиток від початків появи людини до утворення перших протодержавних союзів на цих просторах, готовий.
З приємністю зазначаємо, що серед авторів першого тому – науковець Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка -співавтор "Історії Волині", кандидат історичних наук, доцент Володимир Собчук, який підготував розділ, де висвітлена динаміка волинських територій. Над іншими розділами тому працювали представники інших науково-освітніх інституцій України: Юрій Кухарчук (витоки історії Волині), Леонід Залізняк (палеоліт, мезоліт, неоліт, а також етноісторичні процеси на Волині в доісторичну та ранньоісторичну добу), Олександр Позіховський (ранньорільничі спільноти), Катерина Бунятян (доба бронзи), Деонізій Козак (неври, готи та венеди, – остання праця відомого вченого), Богдан Прищепа (ранні слов’яни). Керівник авторського колективу – Ірина Ворончук.
Особливою родзинкою книги фахівці вважають 16 повноформатних карт, спеціально підготовлених для видання високопрофесійною творчою групою у складі Ростислава Сосси, Володимира Кравченка та нашого Володимира Собчука.
Наукову значимість такого фундаментального видання переоцінити неможливо, бо дослідження такого рівня не має жодна історико-етнографічна область України. Більше того, започаткувавши таку історико-аналітичну працю, автори задали певну планку історичного дослідження, визначили дискурс, визначили певні стандарти, на які будуть рівнятися дослідники, які працюватимуть у цьому тематичному напрямку.
Змісту видання відповідає і його форма. Книга виконана на високоякісному папері; її обсяг - 384 сторінки, кольоровий якісний друк доповнено 8 широкоформатними вклейками із мапами; для зручності користування містить стрічку-закладинку.
( За Інтернет-матеріалами ГО «Центр дослідження і відродження Волині»)