Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

04.12.2020

«Морально-етичні та естетичні проблеми у творах української класики (з погляду сучасності)»

http://ippo.edu.te.ua/  
Відповідно до плану роботи Тернопільського обласного комунального інтитуту післядипломної педагогічної освіти на платформі сервісу відеоконференцій Google Meet у режимі онлайн було проведено круглий стіл «Морально-етичні та естетичні проблеми у творах української класики (з погляду сучасності)». Участь взяли понад 20 консультантів центрів професійного розвитку педагогічних працівників з питань професійного розвитку учителів української мови і літератури та творчих учителів-словесників ЗЗСО області.

Мета заходу – узагальнити і систематизувати відомості із сучасної методики навчання української літератури щодо використання морально-етичного та естетичного потенціалу художнього тексту для формування ключових і предметних компетентностей в учнів 5 – 11 класів; з’ясувати естетичні функції такого тексту, особливості методики його аналізу та психологічного впливу на формування особистості; розширити обриси методичного середовища, сприятливого для удосконалення професійних компетентностей учителя-словесника щодо виховного впливу на учнів у освітньому процесі.

Теоретичні основи морально-етичного та естетичного потенціалу художнього твору розробила Царик Л. І., доцент кафедри теорії і методики української та світової літератури Тернопільського національного педагогічного університету ім. Володимира Гнатюка, кандидат філологічних наук. У рамках роботи заходу було порушено проблеми результатів наукових досліджень проблеми морально-етичного виховання учнів засобами мистецтва слова, потенціалу української літератури щодо формування у 5 – 11 класах особистості, що має високі загальнолюдські морально-етичні та естетичні орієнтири (Кондирєва М. М., методист відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів Тернопільського ОКІППО). На завершення роботи учасники заходу висловили думки-асоціації щодо системи цінностей, формування яких в учнів зумовлене змістовим наповненням програмних художніх творів української класичної літератури.

Результатом проведення заходу є пам’ятка «Методичний ідейник словесника», яку укладено за підсумками обговорення проблеми морально-етичного та естетичного виховання учнів 5 – 11 класів у процесі літературної освіти.

Технічний супровід проведення заходу здійснила методист центру інформатики, інформаційно-комунікаційних технологій і дистанційної освіти Мочук О. Б.

Інформацію про проведений захід, інформаційні матеріали та методичні рекомендації буде розміщено на блозі «Паланка словесника», а також – покликання, за яким можна переглянути відеозапис проведення круглого столу на ютуб-каналі.