Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

11.12.2020

Як змоделювати сучасний урок математики

Онлайн-практикум «Моделювання сучасного уроку математики. Використання інноваційних технологій для реалізації міжпредметної інтеграції», який відбувся у Тернопільському обласному комунальному інституті післядипломної педагогічної освіти, об’єднав більше ста учителів математики  області навколо шляхів розв’язання проблеми побудови сучасного уроку на засадах створення цілісного освітнього простору, у якому математика природно пов’язана з іншими навчальними дисциплінами. Вимога оволодіння учнями знаннями і формування в їх свідомості цілісної картини світу регламентована чинними нормативними документами та актуальна для сучасного інформаційного суспільства. Ключ до успішного майбутнього,  до розвитку суспільства в інтересах людини  полягає у організації  освітньої діяльності, яка ґрунтується  на «цілісності знань» та «цілісності світу».

З теоретико-методичними аспектами використання міжпредметних зв’язків під час викладання навчальних предметів у закладах загальної середньої освіти ознайомив учасників заходу Олег Колодійчук, викладач кафедри змісту і методик навчальних предметів ТОКІППО, кандидат педагогічних наук. У своїй доповіді науковець зауважив на позицію Міністерства освіти і науки України щодо інтегрування навчальних предметів. Процес інтеграції змісту навчальних предметів вимагає виконання певних умов: розуміння принципів здійснення міжпредметних зв’язків, усвідомлення значущості інтегративного навчання для життєдіяльності учнів; створення сприятливого навчального середовища; координація дій усіх учасників освітнього процесу. Педагоги отримали вичерпну та змістовну інформацію щодо використання класифікації міжпредметних зв’язків для створення інтегрованих занять, здійснення внутрішньо- та міжгалузевого інтегрування навчальних предметів, формування компетентностей, зокрема системного мислення, вирішення проблем, синтезу знань, екстраполювання отриманих знань.

Методист відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів  ТОКІППО Тетяна Іванюк розглянула питання «Інтеграція у навчанні математики: тематичний та діяльнісний підходи» та привернула увагу вчителів до моделей, видів та підходів до впровадження  інтеграції у процес  навчання математики. Педагог окреслила шляхи  здійснення інтеграції на будь-якому етапі педагогічного процесу, проаналізувала проблеми міжпредметної інтеграції природничо-математичної освіти  та способи їх розв’язання, ознайомила присутніх з інтеграційними задачами. Методист надала учасникам схему тематичного планування та шляхи формування мережевого планування  міжпредметних зв’язків.

Ірина Пришляк, методист відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів, наголосила на важливості міжпредметної інтеграції в умовах сьогодення, коли загальний обсяг інформації, яку потрібно засвоїти, невпинно зростає, а обсяг часу на її обмірковування та осмислення зменшується. Методист порушила  питання формування ключових компетентностей школярів засобами інтеграції навчальних предметів. Освітяни мали нагоду пересвідчитись у ефективності використання новітніх технологій та інтегрованого підходу під час ознайомлення учнів з навчальним матеріалом та з метою зробити процес навчання насправді цікавим. Ірина Пришляк звернула увагу на питання неузгодженості програм з математики, фізики, хімії, біології та географії  під час викладання окремих тем та запропонувала методичні шляхи щодо їх усунення.

Схвальні відгуки від учасників практикуму отримав виступ Марії Штокало, заступник директора Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов, з питання  «Застосування  технологій  BYOD і SMART у навчанні математики».   Учитель акцентувала увагу на  використанні сучасних цифрових інструментів  на уроках математики та на подоланні труднощів, які виникають у процесі їх впровадження. Педагог  поділилася практичним досвідом роботи з реалізації даного питання та навела приклади використання технологій BYOD і SMART у режимах онлайн та офлайн навчання математики.

Власну  авторську методику розв’язування задач з параметрами представила  учитель  математики  Козівської державної української гімназії ім. В. Герети,  учитель-методист  Галина Шиманська. Досвідчений учитель-практик поділилась прикладом впровадження методики, зосередила увагу вчителів до формування дослідницької компетентності  учнів.

Матеріали онлайн-практикуму «Моделювання сучасного уроку математики. Використання інноваційних технологій для реалізації міжпредметної інтеграції» розміщено у віртуальному методичному кабінеті «Педагогічна майстерня математики».

http://ippo.edu.te.ua/