Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

01.03.2021

 1 березня – Всесвітній день імунітету

На запитання: «Що таке імунітет і як він працює», «Фактори, які впливають на формування імунітету дитини», «Поради для зміцнення імунітету» та на інші, які часто ставлять батьки маленьких пацієнтів відповіла дитячий лікар-імунолог КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» ТОР, член ГО «Всеукраїнської асоціації дитячої імунології» Любов Миколаївна Дмитраш.

  Що таке імунітет і як він працює?

Імунітет – це захист організму від численних патогенних агентів, які мають ознаки чужорідної генетичної інформації та боротьба із цими агентами. Ворогами імунітету є бактерії, віруси, найпростіші, білки, гриби, ракові клітини і т.д.

Центральні органи імунної системи – це тимус і кістковий мозок; периферичні – селезінка, лімфатичні вузли, лімфоглоткове кільце і лімфоїдна тканина кишківника.

До факторів захисту належать: механічні – зі сторони шкіри (злущування шару шкіри, епітелію), чхання, кашель; фізичний – гарячка; хімічні – соляна кислота, жирні кислоти, ферменти.

Якщо інфекційні агенти долають ці бар’єри, то це означає, що в боротьбу вступив вроджений або спадковий, набутий або адаптивний імунітет. Вроджений імунітет представлений гуморальними і клітинними факторами, з якими людина народжується. Набутий імунітет – розвивається в результаті перенесеної інфекції або імунізації.

 Як попередити народження дітей з захворюванням імунної системи?

Імунопрофілактика включає в себе первинну профілактику імунодефіциту – це комплекс заходів, спрямованих на виключення дії факторів, які призводять до розвитку імунодефіцитних захворювань; специфічну імунопрофілактику – вакцинація дитячого населення, яка проводиться з метою захисту від інфекційних захворювань шляхом створення колективного імунітету; неспецифічна профілактика – заходи, які спрямовані на посилення власної резистентності організму дитини.

 Фактори, які впливають на формування імунітету дитини:

Профілактика розвитку імунодефіцитних захворювань починається задовго до планування вагітності. Потрібно виключити фактори, які негативно впливають на ранніх етапах ембріогенезу: рецедивуючі вірусні і бактеріальні інфекції у матері; шкідливі впливи на вагітну – отрути, токсини виробничого і побутового характеру; ендокринні порушення; психоемоційні стреси.

Найефективнішим, найнадійнішим і науково обґрунтованим методом захисту людства від інфекційних хвороб є вакцинація. З позиції імунології вакцинація є нормальним і позитивним явищем. Чим більше в організм потрапляє антигенів, тим краще працює імунна система, адже для підтримки нормальної «робочої форми» потрібний постійний імунний стимул. Простими словами, щоб ефективно боротися з ворогом, його треба добре знати в обличчя.

 Поради батькам для зміцнення імунітету в дітей:

Багато батьків звертаються із запитаннями: «У моєї дитини слабкий імунтет, вона часто хворіє простудними захворюваннями, і як укріпити імунітет у дитини»?

Тут потрібно пояснити, що таке «ослаблений імунітет» у дитини. Діти легко підхоплюють вірусні інфекційні захворювання, це особливість імунного статусу у різні вікові періоди життя. Найчастіше хворіють діти, які починають відвідувати дитсадок, це 3-4  річні малюки. В середньому вони хворіють 4-6 разів на рік, якщо частота захворювання на ГРЗ більша 8 разів, то таких дітей відносять до групи  дітей, що часто хворіють.

Серед факторів, що збільшують ризик розвитку підвищеної респіраторної захворюваності у дітей – преморбідні стани раннього віку: гіпотрофія, вітамінна недостатність, анемія, рахіт, забруднення навколишнього середовища, стресові ситуації у сім’ї. Хочу відмітити, що вкрай негативний вплив на дитячий організм має паління батьків або інших членів сім’ї, так  зване, «пасивне паління». До таких факторів також відносяться: матеріально-побутові умови, низький рівень санітарної культури, нераціональний режим дня (пізнє засипання і пізнє пробудження, відсутність денного сну у дітей до 5-6 річного віку), незбалансоване харчування по білках, вуглеводах, жирах і вітамінах із мікроелементами, відсутність або мала кількість твердої їжі, яку дитині треба жувати.

Коли обов’язково потрібна консультація дитячого імунолога?

Якщо вашу дитину турбують: рецидивуючі вірусні респіраторні інфекції верхніх дихальних шляхів (8 або більше разів протягом року); важкі та/або тривалі інфекції респіраторного тракту; рецидивуючі бактеріальні інфекції (два і більше гнійних отитів або синуситів (гайморит, фронтит, етмоїдит) протягом року); дві та більше пневмонії протягом року, хронічний ендобронхіт, бронхоектази, пневмонія, що не відповідає на антибактеріальну терапію, дихальна недостатність без хрипів (інтерстиціальна пневмонія); рецидивуючі піодермії та абсцеси; дві та більше важких інфекцій (менінгіт, остеоміеліт, целюліт або сепсис) на рік; хронічна інфекція сечовидільних шляхів без аномалій розвитку сечової системи; хронічний рецидивуючий стоматит; інфекції, що викликані незвичайними мікроорганізмами (УПМ, пневмоцисти та інші); молочниця, що персистує в ротовій порожнині та на шкірі дитини у віці старше 6 місяців, генералізований кандидоз; низький ефект від повторних курсів антибактеріальної терапії.

Хронічна діарея та синдром мальабсорбції. Часті рецедиви герпетичних висипань на шкірі, афтозний стоматит з тривалим перебігом, важка вітряна віспа. Наявність первинного імунодефіциту в сім’ї. Побічні реакції на вакцинацію, вакцин-асоційований поліомієліт.

Фізикальні дані: порушення росту та ваги; відсутність лімфоїдної тканини (лімфатичних вузлів, мигдаликів) або навпаки, її гіпертрофія; поєднання атаксії з блефаритом та телеангіоктазіями, альбінізм, фотофобія (жмуриться); висипка та алопеція, екзема, бородавки (по всьому тілу та багато); гіпоплазія хряща, волосся, низькорослість; гарячка незрозумілого генезу.

Зміни у загальному аналізі крові не менше ніж у 2-х повторних аналізах.