Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

10.03.2021

Що потрібно знати громадам Тернопільщини, аби вигравати проєкти на конкурсах

У Тернопільському регіональному офісі Програми «U-LEADз Європою» розповіли про ключові особливості подання конкурсних проєктів.

В Україні з'явилося чимало нових громад і всі вони потребують кваліфікованих та ефективних проєктних менеджерів. Про те, що треба знати представникам громад, щоб писати, подавати та вигравати проєкти на різноманітних конкурсах, розповів експерт Програми «U-LEAD з Європою» — Петро Гоцалюк.

Робота над будь-яким проєктом розпочинається не «з кінця», тобто з бюджету, а з аналізу ситуації в громаді. Спочатку варто розібратися, чи є у ній виклики, про які йдеться в умовах того, чи іншого конкурсу. Далі потрібно визначити цілі проєкту, проблеми, які він покликаний вирішити, заповнити логіко-структурну матрицю, а потім вже потурбуватися про бюджет.

Також, донори вітають креативність, гарне володіння інструментарієм для написання проєктів та системний підхід. 

Не слід думати, що написання того чи іншого проєкту має повністю лягти на плечі проєктного менеджера. У громадах має бути команда, яка зацікавлена у покращенні життя у своєму населеному пункті. Голові громади теж не зайвим буде відвідати навчання з проєктного менеджементу чи управління проєктним циклом, щоб розуміти, як розвивати громаду. Під час написання проєкту потрібні й галузеві спеціалісти у певній сфері, до яких можна звернутися за консультацією. До роботи над проєктами можна залучити й старост або навіть створити проєктний офіс у територіальній громаді.

За словами, експерта, проєкти, які хочуть реалізовувати у громаді, мають узгоджуватися з стратегією розвитку і тими темами, які у ній зазначені. «Йдеться про ефективну форму управління громадою», — зауважив П.Гоцалюк. Потрібно прагнути до європейського підходу у реалізації проєктів, а не «взяли та закопали гроші». Не варто гнатися за кількома «зайцями», краще ефективно попрацювати над одним проєктом, ніж розпорошувати свої зусилля на кілька.

Проєктним менеджером у громаді може бути не лише молода та енергійна людина, а й працівник з досвідом, — найголовніше, аби відповідний посадовець розумів специфіку та методику роботи з проєктами.

Олена Кузьмич, 

експертка з висвітлення Програми «U-LEADз Європою»