Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

17.03.2021

Депутати Тернопільської обласної ради звернулися до керівництва держави із вимогою продовжити бюджетну децентралізацію 

Сесія Тернопільської обласної ради підтримала рішення «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Верховної ради України про необхідність внесення змін до законодавства щодо продовження бюджетної децентралізації і забезпечення спроможності обласних бюджетів», яке ініціював Михайло Головко.

Текст звернення: 

Реформа децентралізації, яка триває в Україні останні роки приносить свої плоди через ріст  спроможності органів місцевого самоврядування вирішувати конкретні питання соціально-економічного розвитку. Разом з тим, частка  місцевих бюджетах, в зведеному бюджеті України є досить низькою, в порівнянні з Німеччиною чи Польщею. Місцеве самоврядування зарекомендувало себе протягом останніх років як ефективний господар, попри відносно невеликий фінансовий ресурс. Децентралізація передала на місця чимало обов’язків і відповідальності, що згідно принципу субсидіарності вимагає збільшення фінансового ресурсу на місця. 

Місцеві бюджети є фінансовим підґрунтям місцевого самоврядування та вирішальним чинником регіонального розвитку. Рівень самостійності органів місцевої влади значною мірою залежить від достатності доходної бази місцевих бюджетів.

У ст. 132 Конституції України зазначено, що територіальний устрій України ґрунтується на засадах поєднання централізації і децентралізації у здійсненні державної влади. Відповідно до ст. 7 Бюджетного кодексу України одним із принципів бюджетної системи є принцип самостійності, згідно з яким Державний бюджет України та місцеві бюджети самостійні.

Активний вплив місцевого самоврядування на формування нових економічних і соціальних відносин можливий лише в тому разі, якщо таке самоврядування охоплюватиме достатній обсяг фінансових ресурсів і розпоряджатиметься ним у межах власних повноважень.

З огляду на необхідність зміцнення доходної бази місцевих бюджетів, підвищення ступеня їх фінансової незалежності, до Бюджетного кодексу України  доцільно внести такі зміни:

1. Зважаючи на необхідність видатків місцевих бюджетів потрібно передбачити зміни у перерахунку ПДФО до місцевих бюджетів, передбачивши, що цей податок перераховуватиметься в наступних розмірах:

10% — доходи Державного бюджету України (п. 1 ч. 2 ст. 29 БК) (зараз - 25%);

30% — доходи бюджету АР Крим та обласних бюджетів (п. 1 ч. 1 ст. 66 БК) (зараз - 15%);

60% — доходи бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення , районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад (п. 1 ч. 1 ст. 64 БК) (зараз так само).

2. З метою інноваційно-інвестиційного розвитку територій за місцевими бюджетами всіх рівнів доцільно закріпити частину податку на прибуток підприємств. До доходів бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів пропонується зараховувати 15 відсотків податку на прибуток, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на відповідній території резидентами чи нерезидентами, у тому числі за свої відокремлені підрозділи у разі обрання консолідованої сплати податку, крім податку, визначеного пунктом 2 частини першої статті 69 цього Кодексу, до доходів бюджету міст Києва та Севастополя 15 відсотків, до доходів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення 10 відсотків, до доходів бюджетів об'єднаних територіальних громад 5 відсотків. У разі обрання сплати консолідованого податку, наявності відокремлених підрозділів у складі юридичної особи – платника податку, сплату податку здійснює така юридична особа за місцем реєстрації свого відокремленого підрозділу і, відповідно, податок на прибуток у його частині перераховується до відповідного бюджету. Відокремлені підрозділи, до яких не застосовується консолідований податок, самостійно сплачують податок на прибуток згідно  із законодавством.

3. З метою забезпечення можливості виконання органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади повноважень, визначених Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища» пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо зміни нормативів відрахування екологічного податку (крім податку за радіоактивні відходи) до спеціального фонду державного і місцевих бюджетів, а саме: зараховувати до державного бюджету 20 відсотків екологічного податку та відповідно 80 відсотків до місцевих бюджетів (обласного бюджету – 55 відсотків, бюджету ОТГ – 25 відсотків).

Враховуючи те, що згідно зі ст. 66 Конституції України кожен громадянин зобов'язаний не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані ним збитки, а також те, що екологічна шкода впливає на здоров'я людини та завдає фізіологічну та генетичну шкоди, пропонується посилити місцеві бюджети доходами, які не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів за рахунок 100 відсотків грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, в тому числі: до бюджетів ОТГ 65 відсотків, обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим 35 відсотків, бюджетів міст Києва та Севастополя 100 відсотків, 25 відсотків збору за спеціальне використання води, що зараховується до бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів користувачами води за місцем її збору. Принцип компенсації шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, чітко вказує на об'єкти, що підлягають правовій охороні за його допомогою, розташовані на певній території.

У регіонах, де відбувається видобуток корисних копалин, насамперед загальнодержавного значення, існує ціла сукупність факторів впливу виробничої діяльності видобувних підприємств на техногенну, екологічну і соціальну ситуацію, на стан здоров’я мешканців. Саме тому виникла необхідність посилити місцеві бюджети доходами, які не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів за рахунок 50 відсотків плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату), бо у багатьох населених пунктах, де безпосередньо відбувається видобування природних копалин, значна частина населення працює у шкідливих умовах, а інфраструктура прилеглих територій відчуває негативний вплив процесів видобутку та перевезення таких корисних копалин.