Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

21.03.2021
 
У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї цікаво розповідають історію нашого краю
 
Однією з найбільших туристичних принад обласного центру є Тернопільський став — гордість і окраса міста, який має давню, майже п’ятсотлітню історію.
 
Як засвідчують польські джерела, першому спало на думку створити на наших теренах штучну водойму для розведення риби королівському нотаріусу Венциславу з Баворова. За вірну службу польський король у 1523-му році надав йому право на володіння селом Петриків, яке знаходилося на правому березі річки Серет. Через два роки він отримав новий привілей – на створення ставу між селами Пронятин і Петриків. Проте з невідомих причин нотаріус не скористався даним актом.
 
Тим часом землі, які розміщувалися вище по течії річки Серет, вирішив використати Великий коронний гетьман Польського королівства, каштелян краківський Ян з Тарнова. Будучи досвідченим воїном, він зразу ж оцінив придатність даної місцевості для спорудження фортифікації, яка б охороняла східні околиці Руського воєводства від спустошливих набігів турків і татар. 15 квітня 1540-го року Сигізмунд І надав йому привілей на заснування оппідума (укріпленого містечка) Тарнополє на території урочища Сопільче. Розпочавши будівництво, гетьман невдовзі взявся до створення ставу для розведення риби (piscinаe) і 16 березня 1548-го року отримав від короля дозвіл на це. Так між плавнями і підніжжям правого берега річки Серет поблизу села Кутківці був споруджений став, що вважався одним із найбільших у Східній Галичині. У гетьманському привілеї 1550-го року він називався «великим або Тарасов».
 
У Центральному державному історичному архіві Львова зберігається документ від 27 березня 1628-го року, в якому було зазначено, що орендарем ставу на той час був мешканець Рогатина Федір Сцісло. Він на свій розсуд роздав селянам Грицьку Козаку, Івану Лисаку і Мацьку з Рогатина та іншим право на розподіл рибальства, що викликало судовий позов одного з підданих ясновельможного пана Петра Фірлея. Згодом вже тарнопольський міщанин Томаш Сцісловіч став новим орендатором вилову риби у ставі.
 
У XVII ст., згідно з традицією, кожні три роки став спускали і виловлювали рибу, яку розвозили по всіх великих містах Речі Посполитої. Зокрема, у 1636-му році 40 бочок соленої риби привезли до Львова. За продаж риби власники міста отримували дохід у розмірі від 16000 до 24000 золотих дукатів.
 
Зі збірника «Rocznik kółka naukowego Tarnopolskiego za rok 1892» можна дізнатися, що наприкінці ХІХ століття довжина цієї водойми становила 4 км, ширина – 1 км і що в ній водилися щуки, лини, окуні, лящі, карасі, плітка біла, уклейки, пічкурі та інші види риб.
 
Але з плином часу цей промисел занепав. Став поступово заболочувався, заростав осокою та очеретом. У період драматичних подій Першої та Другої світових воєн мешканці нашого міста не мали змоги приділяти належну увагу його очистці і він остаточно зник.
 
Лише у 1951-му році міською владою були виділені кошти для спорудження на заболоченій місцині нової водойми, площею 315 гектарів. Саме з цього часу, ось уже 70 років, тернополяни та гості міста мають змогу милуватися неповторною красою нашого ставу.
 
Олег Гаврилюк, завідувач відділу
стародавньої історії,
Віра Шумська, завідувачка сектору ТОКМ.