Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

07.04.2021

Створення фінансових органів у територіальних громадах Тернопільщини: чому це важливо?

Команда Програми «U-LEAD з Європою» на Тернопільщині допомогла створити громадам фінансові органи. 

Нагадаємо, 17 вересня 2020 року Верховна рада ухвалила Закон України № 907-IX про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи. 

«Цим актом, окрім іншого, вводилася норма, що фінансування видатків у територіальних громадах не можливе без створення фінансового органу зі статусом окремої юридичної особи публічного права з 1 січня 2021 року», — пояснює керівниця Тернопільського РО Наталія Онищук. 

«Бюджетний Кодекс України визначає поняття фінансового органу як установи, що відповідно до законодавства України здійснює функції зі складання, виконання місцевих бюджетів, контролю за витрачанням коштів розпорядниками бюджетних коштів, а також інші функції, пов’язані з управлінням коштами місцевого бюджету», — додав радник Тернопільського РО Сергій Триюда. 

Вже на початку жовтня 2020 року команда Тернопільського Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» розпочала активно консультувати територіальні громади стосовно створення фінансового підрозділу у якості окремої юридичної особи. Метою цих заходів було донести невідворотність процесу роботи через фінансові органи у якості окремих юридичних осіб, а також практичність та зручність такого підходу в управлінні бюджетом. Саме для роз’яснення прогресивності такого підходу на заходи було запрошено представників фінансових відділів та управлінь територіальних громад Тернопільщини, створених у формі окремих юридичних осіб до вищевказаних законодавчих змін. Колеги поділилися своїм практичним досвідом та розповіли про організацію роботи у своїх підрозділах.

А одразу після підписання закону президентом експерти та радники Програми «U-LEAD з Європою» підготували детальні методичні рекомендації стосовно створення та впровадження місцевих фінансових органів, які включали:

- законодавчі підстави створення фінансових органів;

- основні етапи створення фінансового органу з детальним описом кожного з них;

- шаблони рішень ради щодо створення фінансових органів у якості юридичної особи;

- примірні положення про фінансовий підрозділ та його структурні підрозділи;

- примірні посадові інструкції для працівників.

Використовуючи методичні рекомендації та інші матеріали, Тернопільський РО Програми «U-LEAD з Європою» провів численні індивідуальні та групові консультації, де увага акцентувалась на детальному алгоритмі створення фінансового органу, який відбувався у декілька етапів, зокрема затвердження структури, штатної чисельності та положення про фінансовий орган, прийняття працівників, реєстрація фінансового органу та інше. 

До середини січня 2021 року всі 55 громад Тернопільської області сформували місцеві фінансові органи (МФО) згідно з новим законодавством (в тому числі 11 громад створили такі підрозділи до законодавчих змін). Про це свідчать дані з Єдиного реєстру розпорядників та одержувачів бюджетних коштів (ЄРРОБК) та Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). 

Зауважимо, що:

- у 10 громадах створено фінансові органи у вигляді управління, ще у 45 – як відділи;

- фінансово-економічні відділи створили 3 громади, а всі інші створили виключно фінансовий підрозділ;

- чоловіків призначено керівниками у 12 МФО (тільки 21,8% всіх МФО), а жінок у 43 (78,2%) – варто відзначити, що є кілька керівників з приставкою в.о. і найближчим часом можуть бути зміни, але на 01.02 гендерна структура серед фінансистів-управлінців є саме такою;

- майже половина (27 з 55)  фінансових органів зареєструвалися  у січні 2021 року, ще 17 у листопаді та грудні 2020 р., таким чином 44 фіноргани створені внаслідок прямої законодавчої норми.

Довідково: 

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.