Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

24.05.2021

Борщівський обласний краєзнавчий музей запрошує на виставку «Кобзарі — Гомери України»

З нагоди 160-ої річниці перепоховання Тараса Шевченка, в Борщівському обласному краєзнавчому музеї експонується унікальна виставка графічних робіт знаного художника, члена НСХУ Василя Стецька «Кобзарі — Гомери України».

Літографії автора входять до основного фонду музею. Картини унікальні, кожна з них несе в собі філософський зміст. Це коротка розповідь художника про роль і призначення кобзарства, його трагічну сторінку в історії України, відродження духовності, віри, становлення нашої держави.

Самі назви робіт свідчать про їх глибокий зміст. «Шлях» розповідає про тернистий шлях українського кобзарства, обвитий терновим вінком, що веде у всесвіт. «Духозлет» зображує сивочолого кобзаря, що сидить з кобзою біля дзвіниці, а над ним, як символ духу — білий голуб у промені світла. У літографії «Задума» автор показав кобзаря, що сидить в глибокій задумі, спершись на кобзу, під символічним деревом життя, а над ним — чаша і терновий вінок. «Злиття» — це спів кобзаря разом з українським народом, осяяний Божою благодаттю. У роботі «Молитва» кобзар молиться на колінах Всевишньому над символічним образом дівчини-України, що лежить приспана на землі. Завершальна картина серії «В лоно» зображує символічну труну із прахом кобзаря, а над нею — кобза і душа співця у вигляді голуба, що летить до Бога у промені світла. Кожна робота митця примушує замислитися над нашим минулим, сьогоденням і майбутнім.

З темою кобзарства пов’язано чимало унікальних експонатів, які знаходяться у музеї. Це живописна картина Льва Жемчужникова «Кобзар на шляху». Вона відображає унікальне явище в Україні — кобзарський рух. Художник показав  кобзаря-мандрівника, сліпого старця, який з хлопчиком-поводирем стоїть на шляху. Доповненням цієї теми є робота Костянтина Трутовського «Лірник серед селян». Обидві роботи — копії Сергія Глущука.

Справжньою окрасою музею є національні українські інструменти — бандура та ліра, які свого часу були виготовлені на Мельнице-Подільській фабриці музичних інструментів. Вони нагадують нам про ті часи, коли ці інструменти були під суворою забороною. Сьогодні величезна заслуга Тараса Шевченка в тому, що він своєю творчістю привернув увагу народу до кобзарів, бандуристів та лірників — будителів нації, — розповідають у музеї.