Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

23.06.2021

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї презентували виставку «Лицар Ідеї і Чину»

Днями виповнилося 100 років з дня народження одного з провідних борців за українську державність, нашого земляка Осипа Дякова «Горнового».
 
Народився він у селі Олесине Бережанського повіту. Навчався в Бережанській гімназії, пізніше — на філологічному факультеті Львівського університету. Під час навчання в гімназії вступив у Юнацтво ОУН.
 
У 1940 році через зв’язки з українським підпіллям Дякова заарештували радянські каральні органи НКВС. В липні 1941 року Осип тікає з в’язниці Бердичева й активно включається у вир визвольної боротьби проти нацистських, а пізніше і сталінських окупантів.
 
У 1941—1943 роках у проводі Юнацтва ОУН був редактором підпільних часописів «Юнак» та «Вісті». У 1945—1948 роках Осип — член головного осередку пропаганди при Проводі ОУН, з 1948 року — провідник ОУН Львівського краю, а з 1949 року — член Проводу ОУН та Української Головної Визвольної Ради. Призначений заступником Голови Генерального секретаріату УГВР (фактично українського підпільного уряду).
 
«Горновий» автор багатьох статей, у яких висвітлено основні засади визвольної боротьби ОУН і УПА.
 
Загинув Осип Дяків 28 листопада 1950 року в лісі поблизу села Великополе на Львівщині, в бою з підрозділом радянських каральних органів МДБ.
 
У 1952 році, згідно з рішенням УГВР, Осипу Дякову посмертно присвоєно звання полковника — політвиховника УПА.
 
На виставці у музеї представлено унікальні матеріали пов’язані з постаттю нашого видатного земляка. Це, зокрема:
 
- оригінальний примірник підпільного часопису ОУН «Сурма», виданого в 1951 році, у якому опубліковано повідомлення про загибель Дякова «Горнового»;
- повна збірка його творів «Ідея і Чин», видана у Лондоні в 1968 році. Ця книга надійшла в музей з особистого архіву земляка і бойового побратима Осипа Дякова – Василя Галаси «Орлана» (займав пост крайового провідника ОУН Північно-Західних Українських земель).
 
Також на виставці представлені пам’ятні конверти і листівки, які вийшли до 100-річчя з дня народження нашого видатного краянина, — розповідають у бібліотеці.