Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

30.06.2021

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє тематична виставка

Прийняття нової Конституції Україн — це одна з найважливіших історичних і суспільно-політичних дат в новітній історії незалежної України. В фондах Тернопільського обласного краєзнавчого музею сформована тематична збірка, матеріали якої відображають хід конституційного процесу в Україні, участь громадськості Тернопільщини в обговоренні і прийнятті Конституції. 
 
Конституція — це основний закон держави, особливий нормативний правовий акт, який має вищу юридичну силу і закріплює основи політичної, економічної і правової систем держави, основи правового статусу держави і особи, їх права та обов’язки.
 
Український народ на різних етапах боротьби за державність прагнув мати свою Конституцію.
 
Першим Конституційним Актом можна вважати «Руську Правду» Ярослава Мудрого (ХI ст.), яка в умовах того часу узаконювала правові і соціальні відносини в Київській Русі.
 
Унікальним історичним документом стала Конституція гетьмана Війська Запорізького Пилипа Орлика (Пакт і Конституціі Законів і вольностей Війська Запорізького), прийнята 5 квітня 1710 р. Це був Договір гетьмана з народом. Саме такі конституційні договори мали місце в країнах Західної Європи.
 
29 квітня 1918 р. Українською Центральною Радою була прийнята Конституція Української Народної Республіки, яка проголошувала Україну незалежною, демократичною республікою з парламентською формою правління, і широкими демократичними правами для народу. Але Конституція не була реалізована, оскільки процес державотворення був перерваний.
 
В листопаді 1918 р. була утворена Західно-Українська Народна Республіка. Тимчасовий проєкт під назвою «Устрій Галицької держави» підготував Станіслав Дністрянський — відомий вчений-правник, виходець з Тернополя. Положення цього проєкту мали бути втілені на початковому етапі існування держави.
 
У 1920 р., коли уряд ЗУНР перебував в екзилі, і на його прохання Станіслав Дністрянський підготував новий проєкт Конституції ЗУНР. Це був повноцінний юридичний документ, який відповідав духові часу і тому політико-правовому становищу, яке склалося в Європі після Першої світової війни. За цією Конституцією ЗУНР проголошувалася суверенною, демократичною державою, парламентсько-президентською республікою, з чітким поділом влади і з прогресивною виборчою системою. Громадяни держави наділялися широкими політичними правами і свободами. ЗУНР утверджувалася правовою державою з незалежною судовою владою.
 
Період, коли Україна перебувала в статусі УРСР на її території діяли радянські Конституції (1924, 1936, 1977 рр.).
 
З набуттям незалежності на основі Акту про незалежність Україні від 24 серпня 1991 р. і підтвердженого на Всенародному референдумі 1 грудня 1991 р. першочерговим завданням для держави стала підготовка і прийняття нової Конституції. Розпочався тривалий, складний і неоднозначний конституційний процес, який тривав 5 років і завершився в ніч на 28 червня 1996 р. прийняттям нової Конституції України. Цей День став державним святом. 25 років Україна живе з новою Конституцією, за якою основним джерелом влади є народ. Україна проголошена незалежною, суверенною, демократичною, правовою, соціальною позаблоковою державою.
 
За час розбудови державності вносилися зміни і доповнення до Основного Закону. 2019 р. була здійснена корекція зовнішньо-політичного курсу України. До Конституції були внесенні положення про прагнення України стати членом ЄС і НАТО.
 
Щороку Тернопільщина урочисто і святково відзначає День Конституції. Про це свідчать запрошення і програми святкових заходів з різних районів області. До цієї дати випускалися вітальні листівки, плакати, поштові марки і конверти, які знаходяться в музеї. На основі цих матеріалів до 25-річчя Конституції України розгорнуто виставку в експозиції відділу нової і новітньої історії. По цій тематиці проводяться тематичні екскурсії та інші науково-просвітницькі заходи.
 
Любов Катеринюк,
завідувачка
відділом нової та новітньої історії.