Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

22.07.2021

Постійна комісія Тернопільської обласної ради розглянула звернення ГО «Об’єднання учасників АТО Тернопілля» щодо участі музичних виконавців з Російської Федерації у фестивалі «Файне Місто»

Сьогодні, 22 липня, за дорученням голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка відбулося засідання постійної комісії з питань законності, запобігання корупції, регламенту, депутатської діяльності та здійснення демократичного цивільного контролю за сектором безпеки, оборони і правоохоронними органами держави, у рамках якого депутати розглянули звернення громадської спілки «Об’єднання учасників АТО Тернопілля» з приводу недопущення участі музичних виконавців з країни-агресора Російської Федерації у фестивалі «Файне Місто», визначених організаторами фестивалю.

Участь у засіданні взяли керівники правоохоронних органів Тернопільщини, учасники та ветерани російсько-української війни й патріотичних громадських організацій краю. 

«Ми вважаємо неприпустимою участь російських гуртів у фестивалі. Зважаючи на нашу відповідальність перед сім'ями Героїв, які загинули на Сході, поки триває російсько-українська війна та анексія Криму, виконавці з Російської Федерації не мають права виступати на теренах України, якою б не була їхня політична позиція», — сказав учасник бойових дій Роман Павлишин.

Валерій Волинець, учасник волонтерсько-ветеранського руху «Захисти Україну», наголосив, що їхня організація підтримує ініціативу побратимів щодо заборони приїзду гуртів з країни-агресора та закликав популяризувати творчість українських загалом, й тернопільських, зокрема, виконавців. 

Сергій Коновал — командир 6-ї резервної сотні Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» та воїн Добровольчого Українського Корпусу Безкостий Роман закликали не провокувати учасників і ветеранів війни й знайти легітимний шлях вирішення ситуації. Голова громадської організації «Об’єднання бойових побратимів» Ігор Войцехівський наполіг, що слід берегти репутацію нашого міста і власну совість та стати прикладом для майбутніх поколінь. «Ми, і тільки ми, відповідальні за сьогодення та маємо залишити спадок для майбутніх поколінь. Усіляким зайдам не місце в нашій Україні», — наголосив активіст.

‎‏Начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області, генерал поліції третього рангу Олександр Миколайович Богомол відзначив, що правоохоронці отримали інформацію про ймовірні провокації, відтак, з офіційними листами уже звернулися до прокуратури та СБУ й, зі своєї сторони, вивчають ризики та безпекове середовище фестивалю.  

«Тільки у центральному апараті СБУ можуть прийняти рішення про заборону в’їзду громадян Російської Федерації на територію України, — наголосив Олександр Миколайович. — Дякую патріотам України, які підняли це питання. Ми з вами солідарні. Поліція готова до діалогу, будь-які питання ми готові розглянути. Сподіваюся, у ближчі дні ми володітимемо достатньою інформацією для того, щоб не допустити ризиків, які можуть дати серйозний дискредитаційний поштовх як на правоохоронні структури, громадські організації, так і загалом на територію Західної України». 

Очільник Нацполіції області підкреслив, що правоохоронці діятимуть в рамках Конституції та законодавства України.

Заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергій Арсенович Бабій розповів про наявність багатьох запитань від податкового відомства до організаторів музичного фестивалю щодо відсутності ряду необхідних документів.

Начальник Управління Служби безпеки України в Тернопільській області Юрій Іванович Борейчук інформував, що спілкуватиметься із керівництвом СБУ про те, щоб було винесено постанову на прикордонну службу про заборону в'їзду на територію України учасників гуртів, виступ яких заплановано на фестивалі. 

«Фестиваль повинен відбутися, проте, без представників Російської Федерації. Ми зробимо усе можливе, щоб цих людей на території Тернопільщини не було», — додав керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Борисович Миколайчук.

Член постійної комісії Тарас Зіновійович Юрик відзначив, що на фестивалі не повинно бути російських гуртів, водночас, необхідно діяти в межах Закону та окреслити механізми виходу з ситуації, яка склалася. Михайло Миколайович Пінь сказав, що, скоріш за все, фестиваль відвідають рідні загиблих військовослужбовців, та закликав СБУ прийняти відповідне рішення про заборону приїзду виконавців з країни-агресора. 

Голова постійної комісії з питань законності, запобігання корупції, регламенту, депутатської діяльності та здійснення демократичного цивільного контролю за сектором безпеки, оборони і правоохоронними органами держави Олег Мирославович Сиротюк наголосив, що  згідно з рішенням Тернопільської обласної ради від 06 листопада 2018 року № 1171 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Тернопільської області» встановлено мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Тернопільської області до моменту повного припинення окупації території України. «Фестиваль «Файне місто» є візитівкою нашої області, проте це не позбавляє організаторів відповідальності за проведення заходу у відповідності з чинним законодавством України та рішеннями, які були прийняті Тернопільською обласною радою», — акцентував Олег Сиротюк.

Також, за його словами, організатори не дотрималися Закону «Про гастрольні заходи в Україні».

Відтак, постійна комісія з питань законності, запобігання корупції, регламенту, депутатської діяльності та здійснення демократичного цивільного контролю за сектором безпеки, оборони і правоохоронними органами держави, вирішила (подаємо текст без змін): 

1. Відзначити, що в діях громадської організації «Фестиваль «Файне Місто», як організатора фестивалю «Файне Місто», мають місце недотримання вимог статті 3-1 Закону України «Про гастрольні заходи в Україні», а також рішення Тернопільської обласної ради від 06 листопада 2018 року № 1171 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Тернопільської області».

2. З метою виконання рішення Тернопільської обласної ради від 06 листопада 2018 року № 1171 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Тернопільської області»,  уникнення передумов для порушення громадського порядку та виникнення загрози життю і здоров’ю відвідувачів фестивалю, забезпечення їх прав і свобод рекомендувати організатору фестивалю «Файне Місто» — громадській організації «Фестиваль «Файне Місто» відмовитись від залучення до участі у фестивалі визначених ним раніше музичних виконавців з країни-агресора Російської Федерації.

3. Рекомендувати голові Тернопільської обласної ради Головку Михайлу Йосифовичу звернутися до:

3.1. Начальника Управління Служби безпеки України в Тернопільській області Борейчука Юрія Івановича з рекомендацією внести клопотання до Центрального апарату Служби безпеки України, на виконання вимог пункту 13 частини першої статті 24 Закону України «Про Службу безпеки України», щодо заборони громадянам Російської Федерації — учасникам анонсованих російських гуртів фестивалю «Файне Місто» в’їзду в Україну в інтересах забезпечення національної безпеки України та охорони громадського порядку у відповідності до статті 13 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства».

3.2. Начальника Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Богомола Олександра Миколайовича з приводу вжиття необхідних заходів для забезпечення охорони прав і свобод громадян, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку під час організації і проведення фестивалю «Файне Місто», а також вжиття превентивних заходів для охорони прав і свобод громадян, запобігання загрозам публічній безпеці і порядку, або припинення їх порушення.

3.3. Керівника Тернопільської обласної прокуратури Миколайчука Андрія Борисовича з приводу забезпечення законності з метою захисту прав і свобод громадян, загальних інтересів суспільства та держави під час організації і проведення фестивалю «Файне Місто».

3.4. Керівників Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області Маслея Віктора Михайловича, Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Рогальського Ігоря Олеговича та Управління Держпраці у Тернопільській області Мариновського Віталія Володимировича з метою проведення перевірок щодо дотримання вимог законодавства України організатором фестивалю «Файне Місто».

4. Рекомендувати громадській спілці «Об’єднання учасників АТО Тернопілля» — ініціатору звернення надавати всебічне сприяння правоохоронним органам та організатору фестивалю «Файне Місто» в дотриманні і виконанні рішення Тернопільської обласної ради від 06 листопада 2018 року № 1171 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Тернопільської області» та чинного законодавства України під час організації і проведення фестивалю «Файне Місто».  

5. Це рішення надіслати для відповідного реагування організатору фестивалю «Файне Місто» — громадській організації «Фестиваль «Файне Місто», правоохоронним та контролюючим органам.