Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

22.07.2021

«Чуєш брате мій…»: у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка

Цьогоріч виповнюється 80 років з часу відходу у вічність Богдана Лепкого та 50 років з дня смерті його брата Левка. З цієї нагоди у краєзнавчому музеї влаштували виставку «Чуєш брате мій…», на якій вшановано пам'ять братів з видатного роду Лепких.
 
Богдан і Левко Лепкі своєю наполегливою працею долучилися до розвитку галицького краю, збереження його культури, віри, мови, історії. Походять брати з давньої священичої родини, у якій плекалися українські національні традиції та державницькі ідеї.
 
Богдан Лепкий — найпопулярніший письменник галицької землі початку ХХ ст. Він був видавцем, перекладачем, також літературознавцем, громадсько-культурним діячем, художником, публіцистом. Народився 4(9) листопада 1872 року на хуторі Кривеньке, недалеко Крегульця Гусятинського району на Тернопільщині. Освіту здобув у Бережанській гімназії, Львівському та Віденському університетах. Після закінчення філософського факультету, з 1895 року викладав у Бережанах, у 1899–1914 роках — у Кракові. Був членом «Молодої музи». Під час Першої світової війни Лепкий провадив культурно-освітню роботу в таборі полонених українців (Вецляр). З 1926 року — викладач, згодом професор української літератури в Краківському університеті. У 1938–1939 роках — член польського сенату у Варшаві.
 
Останні роки життя Богдана Лепкого видалися важкими, бо припали на час німецької окупації Польщі. Старий, хворий письменник не тільки втратив місце в університеті, а й зазнав переслідувань. Це наблизило його кінець. Помер Лепкий 21 липня 1941 року, похований у Кракові на Раковецькому кладовищі. У 1972 році на його могилі встановлено барельєф.
 
Богдану Лепкому довелось опановувати науку далеко від рідного краю. Ще зовсім юний відчував у серці ностальгію за рідним краєм і це вилилось у поетичні рядки, пройняті тугою за Батьківщиною, яка супроводжувала його все життя. Основна частина його художньої творчості, науково-дослідницької, громадсько-культурної та педагогічної діяльності, пройшла поза межами України.
 
У Кракові у 1910 році Богдан Лепкий написав найвідоміший вірш «Чуєш, брате мій…», який був покладений на музику, і став народною піснею під назвою «Журавлі». У цьому вірші лише кілька строф. «Вірш склався немов сам від себе, без мойого відома й праці, — писав у своїх спогадах поет. — До нього підібрав музику мій брат Левко…» Цей вірш об’єднав надзвичайно талановитих братів. Він асоціюється із їхньою долею, адже вони були змушені емігрувати в інші країни, проживши там більшу частину свого творчого життя.
 
Левко Лепкий — поет, прозаїк, видавець, композитор, відомий хорунжий у рядах січового стрілецтва. Народився 7 грудня 1888 року в селі Поручині Бережанського району. Закінчив Бережанську гімназію у 1909 році, поступив на навчання у Львівський університет. Вчився малярства в Краківській Академії мистецтв. Під час навчання у Львівському університеті вів активне громадсько-культурне життя, організовував театральні гуртки, військово-спортивне товариство «Січ» і став одним із організаторів Українського січового стрілецтва, перенісши усі митарства воєнного життя з 1914 по 1920 рік. Він є автором багатьох стрілецьких пісень, які підбадьорювали, скріплювали дух українського воїнства. Помер 28 жовтня 1971 року в місті Трентоні (США). Ім’я Левка Лепкого живе і житиме в його піснях та творах. Уся його літературно-мистецька спадщина служить збереженню пам’яті про нашу героїчну історію.
 
Гордімося, поважаймо, шануймо пам’ять тих, хто самовіддано служив українському народові!
 
 
Луцька Марія,
науковий співробітник
методичного відділу ТОКМ