Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

02.09.2021

У Тернопільській ОУНБ розповіли історію однієї картини

Ювілейні сімдесят відсвяткував у серпні цього року тернопільський мистець і громадський діяч, народний художник України — Богдан Ткачик. У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці знаходиться його картина — портрет відомого українського письменника Миколи Вінграновського.

Напередодні Дня Незалежності України відбулося відкриття виставок Богдана Ткачика, адже саме цій визначній події автор присвятив показ своїх найкращих робіт. Більше 100 з них зберігається у Тернопільській картинній галереї спілки художників України та біля 60 — у художньому музеї.

На зеленавому тлі  виділяється постать людини з незабутнім поглядом, який випромінює незбагненну доброту, і… малинове квітування будяка — це портрет письменника Миколи Вінграновського, який має свою історію створення.

«Це було на початку 1980-х років, — згадує Богдан Ткачик. — Тоді Микола Вінграновський приїжджав з Києва до Тернополя й зустрічався у різних аудиторіях з поціновувачами красного письменства». Їх звів Ігор Ґерета, який у той час в Тернополі був тією притягальною силою, навколо котрої гуртувалися творчі особистості. Мистецтвознавець завідував картинною галереєю, експозиція якої надзвичайно зацікавила пана Миколу. Вони удвох і прийшли до майстерні Богдана Ткачика в напівпідвальному приміщенні будинку на вулиці Князя Острозького. Тут поет і художник уперше поспілкувалися. 3годом, з Києва до Тернополя привіз кілька ескізів, на яких відомий майстер слова позував у домашній обстановці.

Оті аркуші з начерками, як не прикро, невмолимий час не зберіг. Але давні лінії і нині можна бачити у портреті письменника, кодом до розшифрування якого стали поетичні рядки: «Лише бджола своє співає над малиновим будяком».

Та повернімося до портрета письменника, який кожен може побачити в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці. Тут він зберігається після смерті Миколи Вінграновського (2004 р.). Мистець і досі жалкує, що робота так і не потрапила до того, з кого вона написана. Бо саме так він задумував, коли мазки лягали на полотно. Та зарубіжні відрядження відомого письменника й інші обставини завадили цьому, хоча вони з Б. Ткачиком ще неодноразово зустрічалися.

Тож і вийшло, що творіння тернополянина стало чи не єдиним оригіналом з М. Вінграновського, якого так і не уздрів Микола Степанович, хоча знав про його існування і бачив роботу в репродукціях у різних часописах. (Доцільно згадати, що п’ятнадцять років тому, фотокопія цього портрета прикрасила журнал «Музейний провулок» і статтю про поезію Миколи Вінграновського, яку написали Ліна Костенко та Іван Драч).

Ось такою є історія створення одного портрета. Вона по-своєму оригінальна. Приваблює, безсумнівно, і тим, що спонукала малярство Богдана Ткачика до опоетизування того, що його схвилювало й змусило поринути у бентежний світ барв та ліній, — розповідають у ТОУНБ.