Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

22.09.2021

На Тернопільщині презентували виставку пам'яті відомого краєзнавця, історика, літературознавця, поета та журналіста

Гаврило Іванович Чернихівський народився 28 вересня 1936 року в с. Плесківці на Тернопільщині у багатодітній селянській родині. Закінчивши школу, вступив на історичний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка. Декілька років працював учителем історії в Добривідській та Горянській середніх школах, згодом — у Кременецькому педагогічному інституті.

Із серпня 1969 року Гаврило Чернихівський трудився на ниві краєзнавства: пройшов шлях від старшого наукового співробітника до провідного наукового спеціаліста Кременецького краєзнавчого музею.

Більше двадцяти років брав участь в археологічних розкопках на горі Куличівка, що на околиці Кременця.

Активно займався пошуковою, збиральницькою та дослідницькою роботою. Долучився до написання історії міст і сіл Тернопільської області.

«Результатом багаторічних пошуків і знахідок краєзнавчих матеріалів, за роки самовідданої праці, Гаврило Чернихівський опублікував понад 90 наукових праць, близько 20-ти книг, монографій, більше 500 статей. За його сприяння відкрито 10 музеїв на громадських засадах, перейменовано 66 вулиць, встановлено більше 30-ти меморіальних таблиць, а також пам’ятник на могилі Галини Гордасевич тощо, — розповідають у міській раді Кременця. — Він жив для праці, і працював заради життя. У нього було багато планів, думок, мрій. Але життя не вічне… 19 вересня 2011 року його серце перестало битися…. Проте він живе у своїх працях, своїх книгах, своїх словах,  у пам’яті рідних, друзів, колег, усіх хто його знав. Історія країни простежується через долі людські. А життя Гаврила Івановича Чернихівського є прикладом служіння своєму народові, краю, Вітчизні».