Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

27.09.2021

Гончарну майстерню трипільського майстра облаштовують у печері Вертеба на Тернопільщині

Днями фахівці Борщівського обласного комунального краєзнавчого музею розпочали процес створення скульптур для майбутньої експозиції «Гончарна майстерня трипільського майстра» у печері Вертеба.

Експозицію облаштовують в рамках проекту Українського культурного фонду.

На інформаційному стенді в «Гончарній майстерні трипільського майстра» розміщуватиметься інформація про технологію виготовлення ліпного трипільського посуду, способи його декорування та функціональне призначення окремих груп посуду.

Зазначимо, печера Вертеба — визначна пам’ятка історії та археології, що вже понад 100 років привертає увагу фахівців археологічної науки. Серед пам’яток трипільської культури печері Вертеба належить унікальне місце. Одна з найбільших археологічних колекцій трипільської культури, відомих сьогодні науці, походить саме з цієї пам’ятки. 

Розпочинаючи з 1996 року експедицією Борщівського краєзнавчого музею, під керівництвом його директора Михайла Сохацького, здійснюються комплексні дослідження як самої пам’ятки, так і прилеглої до неї території.

З 2005 року тут проводяться активні антропологічні та генетичні дослідження. Отримані під час розкопок матеріали, а також природний формат пам’ятки дозволили створити тут у 2004 році підземний музей трипільської культури і включити його в туристичні маршрути. Зараз цей музей функціонує, як структурний підрозділ Борщівського обласного краєзнавчого музею.