Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

06.10.2021

Мандруємо Тернопіллям: Кременецький замок — визначна памʼятка України

Тисячолітня історія – довгий шлях, коли факти, події, люди переплетені в потоці часу, і виявити конкретну дату тим складніше, чим далі вглиб століть. Так, згідно з польськими джерелами Кременець, як укріплене місто існував вже у 1064-му році. Кременецький замок був одним з небагатьох, які у 1241-му і 1255-му роках вистояли перед навалою Золотої Орди на Галицько-Волинські землі. Лише проти рук своїх захисників не міг встояти Кременець – в 1261-му році за наказом темника хана Бурундая фортеця була розібрана волинським князем Васильком Романовичем (1203–1269).

Відроджувати до життя замок на горі почали лише через двадцять років (на початку 90-х років XIII століття) з ініціативи тодішнього правителя Волині – князя Мстислава Даниловича. Нелегка доля випала твердині на граничній території в XIV столітті, коли при занепаді влади Галицько-Волинського князівства за володіння нею змагалися на політичній сцені одні з наймогутніших східноєвропейських держав: Польща, Угорщина й Литва. Змінюючи одне за одним підданство, Кременецький замок до кінця століття стає руїною.

Опинившись в кінці століття (1396-ий рік) в руках Великого князя литовського Вітовта (1350–1430), замок у Кременці нарешті відновлюють, приводячи у бойову готовність, а в його стінах розміщують військовий гарнізон. З посиленням татарської агресії на півтора століття (остання чверть XV – початок XVII) твердиня над Іквою вже в підданстві Речі Посполитої стає постійною ареною бойових дій, що було пов’язано з прикордонним розташуванням міста. Однак, у цій ситуації були й позитивні моменти: щедрі субвенції на оснащення, відновлення а зміцнення фортеці, фінансування на збільшений військовий гарнізон дало поштовх до розвитку міста.

Згодом розбудований і відновлений Кременецький замок із прилеглими до нього селами король Сигізмунд І подарував своїй дружині Боні Сфорца, на честь якої названа Замкова гора. Королева Бона, яка володіла замком у 1536−1556-их роках, істотно укріпила його. На горі спорудили князівські палати, приміщення для гарнізону, гауптвахту, продовольчі та порохові склади, арсенал. До замку вели два заїзди, над якими височіли вежі. На території фортеці викопали колодязь. На мурах стояли численні гармати.

Протягом кількох століть ніхто не міг здобути камʼяну твердиню. Але восени 1648-го року це вдалося козакам Максима Кривоноса Шість тижнів тривала облога замку, яким тоді володів польський гарнізон. За допомогою місцевого ополчення 10-ти тисячний загін Кривоноса штурмом здобув твердиню. Відтоді замок більше не відбудовували.

Руїни замку королеви Бони складають головну визначну памʼятку Кременця і розташовані вони в надзвичайно мальовничому місці. Підйом на гору триває близько години (від центру міста), оскільки доводиться обходити досить значні масиви забудови. Звичайно, можна спробувати дістатися до фортеці напряму по крутих схилах, як колись козаки або татари, але в небагатьох виникає таке бажання. Зате, починаєш чудово розуміти монголо-татар, які свого часу відмовились штурмувати цю фортецю. В будь-якому разі варто піднятися на гору, аби посеред руїн відчути неперервність часу, а також насолодитися прекрасним краєвидом – Кременець тут як на долонях.

Джерело: Тернопільська обласна бібліотека для молоді