Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

23.10.2021

Мандруємо Тернопіллям: замок родини Калиновських XVII ст. у селі Сидорів

У селі Сидорів на стрімкому пагорбі височіє збудований з ламаного вапняку сірий замок. Його мури сягають завдовжки 178 метрів, а завширшки – 30 метрів. Найкраще збережена з дев’яти веж – північно-західна, що виступає за гострі кути стін. Це робить пам’ятку подібною до крейсера. Поряд із замком протікає швидка річка Суходіл, а на крутих сусідніх схилах милує око сосновий ліс.

Село Сидорів заклали 7 жовтня 1398 року як королівське. Із 1600-го Сидоровим володіли шляхтичі Калиновські. Точний час зведення замку досі не встановили. Колись над в’їзною брамою встановили таблицю з написом латинською мовою про те, що твердиню збудували в першій половині XVII ст. за наказом Чернігівського воєводи і володаря довколишніх міст Мартина Калиновського. Існує версія, що Калиновський пам’ятку лише укріпив і розбудував. Цей поляк був одним із найбільших ворогів Богдана Хмельницького, і його життя – приклад упертої людини, яка будь-якою ціною хотіла знищити повсталих козаків.

Найбільше Сидорів постраждав під час воєн з турками. Вони здобули твердиню у 1672-му році. Після турецького володарювання Сидорівський замок зазнав руйнації. Відтак, ті ж Калиновські його відбудували. Досі збереглася кам’яна плита з викарбуваним латиною написом, де йдеться про заснування твердині. Раніше на кожній стіні було по кілька веж. Тут розташовувалися й казематові укріплення, житлові та господарські будівлі. З бійниць можна було вести перехресний вогонь.

У 1770-му році замок перейшов до родини Бєльських, а потім – М’янчинських. Згодом Сидорів купив власник Тернополя Ф. Коритовський, але довго ним не володів і відпродав родині Пайгертів, нащадкам лицарів-хрестоносців. Пайгерти були власниками села та замку аж до приходу радянської влади у 1939-му. Оскільки ця родина отримала замок уже в занедбаному стані, то мешкала вона у новій резиденції. Із плином часу старі будівлі, стіни та вежі завалилися, а наприкінці ХІХ ст. їх частково розібрали місцеві жителі. Утім, вони обминули в’їзну вежу, над руїною якої досі висять таблиці з історією сидорівського «крейсера».

Джерело: Тернопільська обласна бібліотека для молоді