Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

28.10.2021

Мандруємо Тернопіллям: мальовничі водоспади нашого краю

Чи стояли ви біля підніжжя великих і малих водоспадів, чиї води при падінні утворюють безугавний шум та гуркіт й, частково розбиваючись об скелі, перетворюються в хмари водяного пилу, у яких міняться сполохи діамантових вогнів і сяють кольорові райдуги? Багато, на славу потрудилася на землі вода та інші сили природи, щоб створити таку розкіш! Серед численних пам’яток природи водоспади чи не найбільше приваблюють і зачаровують нас своєю красою. На Тернопільщині їх є понад двадцять.

Найбільш водопадистий струмок ви знайдете у селі Русилів, що в Бучацькому районі. Русилівські водоспади — каскад водоспадів; гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення в Україні. Вони входять до складу Національного природного парку «Дністровський каньйон».

Красу водоспадів доповнюють вишнево-червоні та блакитно-зелені шари гірських порід на схилах каньйоноподібної долини потоку, порослих чагарниковою і трав’янистою рослинністю. Подекуди нависають пористі гірські породи — вапнякові туфи. На них можна побачити відклади листків, знайти кістки тварин, які жили тут у далекому минулому.

Водоспади розташовані на невеликому потоці (права притока Стрипи) на південний схід від села Русилова. В самому ж селі можна напитись джерельної, цілющої води, поповнити запас у дорогу. Загальна довжина Русилівського потоку — близько 3 км, на ньому є 15 водоспадів, заввишки від 1,5 до 12 м і завширшки до 10–15 м, що утворюють великий каскад, загальною довжиною близько 1 км.

Романтичні Русилівські водоспади змагаються за красою з аналогічними пейзажами Плітвицьких озер, що в Хорватії.

Найбільшим рівнинним водоспадом в Україні вважається Джуринський водоспад. Його повна висота — 16 метрів, а ширина — до 20-ти метрів. Водоспад має 3 каскади. За півтора кілометра від водоспаду розташований Червоногородський замок. До речі, Джуринський водоспад по-іншому ще називають Червоногородським. Він знаходиться на річці Джурин біля сіл Нирків та Устечко.

За найпопулярнішою версією-легендою, водоспад створений турками-османами під час облоги Червоногородського замку в 1672-му році. Щоби здобути замок, турки перерубали кам’яний кряж між двома сусідніми ділянками річища Джурина, скерувавши повноводну тоді річку, яка до того робила кількакілометрову петлю й огинала пагорб із замком, у нове річище. Так турецькі війська нібито звільнили собі доступ до стін замку.

Друга версія пов’язує виникнення водоспаду з масштабною перебудовою початку ХІХ ст., коли укріплений замок переробляли на палац. Тоді ж довкола палацу розбили величезний ландшафтний парк. Як елемент такого парку могли створити водоспад (за тодішньою модою).

Єдиною ймовірною версією щодо причин створення штучного водоспаду є потреба власників Червоногорода у власному млині. З одного боку, саме водоспад забезпечував його максимальну потужність, а, з іншого, — в околиці не було млинів, й існувала велика потреба у млинарських послугах. Тому річку «роздвоїли» — частина води плинула старим річищем, а частина — новим, на якому і збудували млин. До початку 1950-их років на водоспаді працював водяний млин, а з початку 1950-их до початку 1960-их — ГЕС (у той час поруч існувало навіть Червоногородське водосховище).

Перше, що кидається в очі — червона земля, червоні камінні породи скель. А після дощу складається враження, що по стежках хтось розлив томатний сік. Звідси й пішла назва міста Червоноград. Джуринський водоспад ідеально підходить для екстремалів і любителів джакузі. Особливе враження ця місцина справляє на початку зими, коли на стежці до водоспаду крізь білосніжну ковдру проступає вогненно-червоний ґрунт, а прозора вода стікає по оксамитовому зеленому килиму з моху.

Пройшовши десь з півгодини за течією річки Джурин, ви можете натрапити на печеру відлюдника. Це — своєрідний грот, над яким струменить невеликий, але дуже гарний водоспад «Дівочі сльози», який витікає з джерела. Місцеві жителі вважають його святим, цілющим. Тут відчуваєш душевний спокій, ледь відчутний шум падаючої води і різноголосий спів пташок.

Крім цих, знаних на всю Україну, в Тернопільській області є ще невеличкі, однак дуже красиві водоспади. Між селами Русилів і Берем’яни розташований Сокілецький каскад водоспадів. У долині струмка є печера Жолоби, у якій ще в ХІІ ст. була келія, а біля с. Космарин зі стелі витікає невеличкий, але мальовничий Космиринський водопад.

Джерело: Тернопільська обласна бібліотека для молоді