Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

29.10.2021

З робочим візитом Тернопільщину відвідав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь

Сьогодні, 29 жовтня, заступник голови Тернопільської обласної ради Ігор Сопель та голова  постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту Володимир Мисик провели робочу зустріч з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем, який з робочим візитом відвідує Тернопільську область.

Під час зустрічі було обговорено питання імплементації Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», зокрема, ухвалення Тернопільською обласною радою Програми сприяння функціонуванню української мови на Тернопільщині. 

«Тернопільщина завжди відзначалася своїм патріотизмом. Ми, звісно ж, поділяємо ідею щодо функціонування української мови, як єдиної державної, — сказав Ігор Сопель. — Тернопільська обласна рада підтримає ініціативу щодо прийняття та реалізації Програми сприяння функціонуванню української мови. Така новація була би доцільною на рівні органів державної влади та місцевого самоврядування. У жодній країні світу не виникає питань про те, що надання послуг й інформації державною мовою — це один із ключових пріоритетів».

Володимир Мисик також акцентував увагу на тому, що в Тернопільській обласній раді немає фракцій, які б не підтримали впровадження такої Програми.

«Проведення конкурсів Петра Яцика й Тараса Шевченка в області підтримується Тернопільською обласною радою. Водночас, важливу роль відіграє розроблення такої Програми в контексті поширення української мови, як зразку для Східної чи Центральної України. У Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка готують кваліфікованих українських філологів та журналістів. У нашій області важливим є розвиток української мови не лише в розмовній, а й в науковій сфері», — зазначаив Володимир Мисик. 

Як наголосив Тарас Кремінь, сьогодні вся Україна чекає на ухвалення Державної програми сприяння опануванню державної мови. Уповноважений підкреслив, що особливу увагу в області необхідно приділяти питанням дотримання вимог законодавства про державну мову під час здійснення освітнього процесу в закладах середньої освіти, оскільки саме там значною мірою формуються базові компетентності, ціннісні орієнтири та громадянська свідомість молодого покоління. Окрім того, за його словами, особливу роль в наш час відіграють педагогічні працівники, які здобувають фах учителя української мови та літератури не лише на Тернопільщині, а й загалом в Україні.