Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

15.11.2021

Тетяна Четвертак взяла участь у IV регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування»

Директор комунальної установи Тернопільської обласної ради «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області» Тетяна Четвертак долучилася до роботи IV регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», який проходив цими вихідними у Львові.

Учасниками форуму стали представники дев’яти областей України: Львівської, Вінницької, Закарпатської, Рівненської, Волинської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької.

Форум реалізували в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Олени Зеленської та у співпраці Міністерства освіти і науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства економіки, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, ГО «Національна асоціація громадського харчування», а також за підтримки Львівської обласної державної адміністрації.

Під час заходу відбулися виступи та дискусії щодо впровадження й контролю дотримання нових норм харчування, публічних закупівель, проєктного підходу до переобладнання закладів освіти тощо.

«Ми розпочали реформу з великого дослідження у школах країни. І результати не обнадіювали: чого в учнівському меню та шкільних буфетах виявилося вдосталь, то це цукру, солі, трансжирів. Всього іншого — молока, фруктів, м'яса, риби — бракувало. Шкільне меню з нашого з вами дитинства, у якому домінували каші та картопля, а також котлета з незрозумілою кількістю м'яса, залишалося дотепер. І це не шкільна романтика. Це — сумнівний спадок», — наголосила Олена Зеленська.

Перша леді зазначила, що на сайті МОЗ доступні технологічні карти принципово нового шкільного меню, яке розробили команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка, експерти Міністерства охорони здоров’я, дієтологи та технологи. 

«Головна мета проведення форумів — напрацювати дорожню карту щодо впровадження реформи шкільного харчування та активно продовжити розпочаті кроки. На форумі були обговорені такі теми, як безпечність, якість шкільного харчування, підходи до переоснащення харчоблоків закладів освіти, критерії публічних закупівель, новітні стандарти громадського харчування», — підкреслив Міністр освтіи і науки України Сергій Шкарлет.

Як відбувається реформа, як її сприймають та чого бракує для її реалізації — демонструють результати всеукраїнського дослідження «Знання, ставлення та практика щодо здорового харчування та реформи шкільного харчування серед дітей, батьків, управлінців та працівників закладів освіти». Його організували Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), швейцарсько-український проект DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарський проект «Діємо для здоров’я» та дослідницька компанія Info Sapiens за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

Зокрема, згідно з даними дослідження:

- 40% закладів освіти бракує кухарів.

- 29% управлінців стверджують, що загальне ставлення батьків до харчування в закладах освіти покращилося.

- 83% громад позитивно сприймають реформу, цілком або переважно розуміють її мету – створити якісне, корисне та смачне харчування для школярів.

- 48% кухарів потребують додаткового навчання для дотримання нових стандартів харчування.

«Такі заходи є дуже важливими, адже правильне харчування у навчальних закладах дозволить нашим дітям зростати сильними й здоровими, — наголосила Тетяна Четвертак. — На дискусійних панелях форуму ми обговорили всі складові реформи, зокрема, впровадження нових норм харчування, перехід на оновлене меню, питання безпечності та якості продуктів і запровадження системи НАССР, закупівлі, комплексний підхід до модернізації харчоблоків тощо». 

Під час практичної панелі форуму учасникам продемонстрували можливості сучасного технологічного процесу від команди ГО «Національна асоціація громадського харчування». За 45 хвилин кухарі приготували обід в асортименті з дев’яти страв для 700 учасників форуму.