Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

17.11.2021

 У КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» ТОР функціонують сучасні відділення інтенсивної терапії новонароджених та педіатричне відділення для недоношених новонароджених дітей

17 листопада — Міжнародний день передчасно народжених дітей. Вперше свято відзначили в 2009 році у Відні на площі Святого Михайла, коли два професори університетської клініки Арнольд Поллак й Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих кульок (відповідно до кількості недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року).

Для Комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради цей день є особливим, адже відділення інтенсивної терапії новонароджених (ВІТН) з виїзною неонатологічною бригадою та педіатричне відділення для недоношених новонароджених дітей мають успішний багаторічний досвід виходжування передчасно народжених дітей.

«У відділення поступають діти з усіх пологових відділень районів Тернопільської області та двох пологових міста Тернополя. Ці відділення — єдині в області, де надається якісна висококваліфікована допомога передчасно народженим діткам у повному обсязі, — розповідають у медзакладі. — «Поспішайки», «нетерплячки», «ранні пташки» — так ніжно ми звикли називати передчасно народжених діток. Адже вони поспішають з’явитися на цей світ раніше призначеного терміну, інколи це буває навіть на 25–26 тижні гестації. Щороку на Тернопільщині народжується близько 400–450 недоношених малят, з них 15%, а це більше 60 малюків, з дуже малою масою (менше 1500 г) та надзвичайно (критично) малою масою при народженні (від 500 г)».

Лікувальний процес у Комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради забезпечений сучасною медичною апаратурою та обладнанням: кювезами для виходжування і контролю за станом недоношених дітей, відкритими реанімаційними системами, ультразвуковими інгаляторами, лініоматами, лампами для проведення фототерапії, функціональними ліжками для недоношених дітей.

«Після інтенсивного лікування наші «поспішайки» мають змогу пройти ранню реабілітацію у центрі ранньої медичної реабілітації дітей з органічним ураженням ЦНС та вродженими вадами розвитку, що є надзвичайно важливим для таких малюків. Передчасно народжені дітки довгоочікувані, бажані, але надзвичайно тендітні та малесенькі. Тому вони особливо потребують материнської уваги, любові й головне вчасно наданої професійної медичної допомоги. Саме від медиків потрібні безмежне терпіння і любов, ретельний догляд та найсучасніші знання й вміння. Вони, як ніхто, знають скільки сподівань і мрій, сліз розпачу й щастя переповнює їхні родини під час очікування біля відділення інтенсивної терапії новонароджених та відділення недоношених. Інколи наші лікарі присутні в їхньому житті від 1,5 до 3,5 місяців», — наголошують у лікарні.

Переважна більшість малюків, що потрапляють до медичного закладу — це глибоко недоношені дітки, з вродженими патологіями, перенесеними асфіксіями з важкими формами ураження нервової системи, внутріутробними інфекціями, внутрічерепними крововиливами, респіраторними дистрес синдромами, множинними вродженими вадами розвитку, сепсисами, малята після важких пологів.

«Незважаючи на такі важкі діагнози, наші лікарі ставлять перед собою надважкі завдання — не тільки боротися за життя маленьких «нетерплячок», а й прикладають всіх зусиль щоб в майбутньому вони мали змогу жити повноцінним життям», — підсумовують у Комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради.