Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

27.11.2021

У Тернополі вшанували пам'ять жертв Голодоморів

Сьогодні, 27 листопада, українці вшановують пам'ять жертв Голодоморів 1921—1922, 1932—1933 та 1946—1947 років.

У Тернополі на Театральному майдані відбувся мітинг-реквієм за участю духовенства, представників влади та громадськості. Всечесні отці відслужили панахиду за померлими. Тернополяни долучились до загальнонаціональної хвилини мовчання й виклали символічний хрест зі свічок.

Від імені голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка та всього депутатського корпусу до присутніх звернувся керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк. 

«Помилковим є вважати, що українці не противилися московським катам і не захищалися. Від 1928-го по 1931-ий дослідники нарахували майже 5 тисяч повстань. За перші сім місяців 1932-го відбулося 923 повстання, в яких взяли участь понад 100 тисяч людей. Супроти беззбройних та голодних селян радянська влада кинула добре вимуштруваних й ситих військових із кулеметами й гарматами. Особливо непокірних розкуркулювали і вивозили в Сибір. Навесні 1933-го знесилені українці помирали цілими селами. 17 людей щохвилини, 1 000 — щогодини, майже 25 000 — щодня. Про кількість жертв Голодомору 1932—33-их років досі триває суперечка. Радянська влада старанно маскувала свій злочин. У розпал голоду на місцях забороняли фіксувати реальну кількість смертей, а також записувати «голод» як причину смерті, тому в актах про смерть вказували «від тифу», «виснаження», «від старості». Загальна цифра убитих сталінською репресивною машиною — від 7 до понад 10 мільйонів, враховуючи ненароджених. Досі ніхто не відповів за їхню смерть. Московія не визнає Голодомор геноцидом українського народу й возвеличує Сталіна. Та ми маємо зробити все для того, аби цей злочин був покараний. Щоб врешті відбувся суд над винуватцями Голодомору 1932-33-их, а сім’ї постраждалих від геноциду отримали компенсацію. Компенсацію, яку зобов’язана виплатити Росія, — наголосив Олег Сиротюк. — Геноцид — злочин без терміну давності. І покарання за нього лежить не тільки в площині судовій, а й слів та вчинків кожного. І полум’я свічок, що палатимуть нині не лише в Україні, а й світі, мають кожному нагадувати про це, бо злочини Московії супроти людства безмірні. І нехай у ньому згорять навіть натяки на толерантність до нашого одвічного ворога, який нищив українців упродовж століть і продовжує вбивати нині. І нехай воно гартує бойовий дух українців, які мають за обов’язок відплатити катам за страждання й муки мільйонів прадідів. Наш ворог повинен твердо усвідомити, що жодна крапля української крові не зостанеться безкарною. Наша генетична пам’ять не дозволить змиритися, опустити руки й забути».