Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

01.12.2021
Керівник комунальної установи Тернопільської обласної ради ознайомилася з польським досвідом реформування освіти
 
На запрошення старости Вольштинського повіту Яцека Скробіша керівник КУТОР «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області» Тетяна Четвертак здійснила робочу поїздку до Республіки Польща.
 
У ході поїздки Тетяна Олексіївна ознайомилася з питаннями впровадження реформи місцевого самоврядування та структур повіту, соціальних і культурних ініціатив та проектів Польщі, використання сучасних технологій у виробництві та економічних реформ у регіоні.
 
Особливу увагу директор установи зосередила на питаннях реформування галузі освіти та залученні позабюджетних коштів для реалізації спільних освітніх проектів.
 
На зустрічі зі старостою повіту Тетяна Четвертак обговорила питання залучення міжнародних партнерів і використання перспективного європейського досвіду та спільну діяльність, яка б сприяла покращенню освіти Тернопільщини, налагодженню партнерських зв’язків та здійсненню проектної діяльності. 
 
Варто зазначити, що реформа освіти у Польщі розпочалася в грудні 2016 року і триватиме до 2024 року. Система освіти Республіки Польща складається з навчальних закладів, які надають базову середню та вищу освіту. До перших належать дитячі садки, середні школи, гімназії, а також муніципальні, художні школи і.т.д. До других — університети, академії та заклади, що мають сертифікат вищої школи. Дошкільна освіта (przedszkole): з 3 до 6 років; Початкова школа (szkoła podstawowa): з 6-7 років і не старше 18 років, вона розбивається за методом викладання на два етапи — з 1 по 3 клас (один викладач на базові предмети) та з 4 по 8-й клас (профільні викладачі); Старша школа (szkoła ponadpodstawowa) — на вибір — ліцей, технікум або галузева школа: з 16 до 20 років; вища освіта: з 18 років, після закінчення старшої школи.
 
Найважливіші рішення щодо шкільної мережі були прийняті комунами та повітами в березні 2017 року, коли 2778 (тобто 97,2% від усіх комун та повітів) прийняли резолюції про адаптацію шкільної мережі до нової шкільної системи. Такі рішення у деяких випадках були оскаржені керівниками освітніх закладів у воєводських адміністративних судах, але, завдяки залученню багатьох суб’єктів державного управління, зміни відбулись ефективно та без ускладнень.
 
Завдяки хорошій економічній ситуації та посиленню податкової системи, доходи одиниць місцевого самоврядування у 2017 році зросли на 16,2 млрд злотих, тобто на 7,6%. Крім того, Уряд надав органам місцевого самоврядування фінансову підтримку для виконання завдань, пов'язаних з реформою освіти. Наприклад, для фінансування перетворення державних загальноосвітніх шкіл (модернізація кімнат для відпочинку, реконструкція санітарних приміщень та модернізація навчальних кімнат з меблями), у 2017 році було виділено 0,4% бюджету, що становить приблизно 53 млн злотих, а в 2018 році — 81 мільйон злотих. У 2017-2018 роках місцеве самоврядування отримало для цього додатково 30,5 мільйонів злотих.
 
Міністерство національної освіти також виділяє додаткові кошти на облаштування шкіл, щоб вони могли реалізувати основну навчальну програму. У 2018 році на облаштування лабораторій з предметів науки (хімія, фізика, біологія, географія) було виділено 66,4 млн злотих (1927 початкових шкіл у 1556 одиницях місцевого самоврядування отримали підтримку). Програма продовжується у 2019-2021 роках.
 
У рамках налагодження співпраці з польською стороною в освітній сфері керівник КУТОР «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області» Тетяна Четвертак анонсує реалізацію міжнародного освітнього проекту «Україна — Польща— Німеччина», який дасть змогу розвинути співпрацю у спортивній та культурній сферах між освітніми закладами Тернопільщини й країн — партнерів проекту.