Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

03.12.2021

«Барвиста Тернопільщина»: Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує на виставку

Виставка «Барвиста Тернопільщина», на якій представлена колекція народних строїв Тернопільщини початку ХХ століття з фондів ТОКМ функціонуватиме до 16 грудня.
 
Найунікальнішим надбанням нашого краю є традиційний народний одяг, який передавали з покоління в покоління як оберіг, як символ роду. Кожен регіон, навіть кожне село Тернопілля відзначається місцевою своєрідністю.
 
Особливою перлиною одягу сонячної Наддністрянщини є «борщівська сорочка», вишита чорними нитками, яка стала своєрідною візитівкою краю. Єдиний ансамбль утворюють разом з уставками і підуставкові смуги орнаментів, а також розкидкові взори «батоги».
 
Вишинкарство Галицького Поділля виражається в поліхромії та в багатющій різновидності ромбічних узорів, а також в мозаїковому укладі орнаментики. Вишиття даного регіону має помірковану колористику при наявності соковитих барв «розвідною» барвою тут є чорна.
 
Особливістю народних строїв Галицької Волині є перевага рослинного типу орнаменту на вишивках. Орнаментика даного регіону вражає своїм розмаїттям: виноградні лози, рожі, калина, гірляндовий уклад композиції з перевагою червоно-чорної барви.
 
На виставці представлено 20 зразків народних строїв з різних регіонів Тернопільщини з фондів ТОКМ.
 
Галина Завіша,
завідувачка сектора зберігання
відділу фондів ТОКМ.