Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

04.02.2022

Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини запрошує на виставку

У Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини діє виставка, присвячена 125-ій річниці з Дня народження видатного українського письменника та поета, сотника Армії УНР та одного зі засновників ОУН, культуролога-енциклопедиста, публіциста та літературного критика Євгена Филимоновича Маланюка.

Довідково.

Народився Євген Маланюк 2 лютого 1897 р. в с. Новоархангельську (нині Кіровоградської області). Батько був нащадком козацько-чумацького роду, а мати походила з сербів, що після ліквідації Запорозької Січі були запрошені заселяти звільнені від запорожців землі й служити в російському війську. Вдома була багата бібліотека, і хлопчик рано прилучився до літератури. По закінченні Єлисаветградського реального училища вступив до Петербурзького політехнічного інституту, але в 1914 р. був мобілізований до царської армії. Закінчивши Київське військове училище, направлений на фронт у складі 2-го Туркестанського полку. Командував кулеметною командою на Південно-Західному фронті.

У 1917 р. разом з командуванням полку переходить до Української народної армії і керує оперативним відділом Генштабу. Після поразки національно-визвольних змагань залишається в таборі інтернованих у м. Каліші на території Польщі. Своєю зброєю обирає Слово. У Каліші організовує журнал «Веселка» (1922—1923 рр.), друкує перші вірші. З 1923р. жив у Чехословаччині. В Подебрадах закінчив гідротехнічний факультет Української господарчої академії, виїжджав на роботу до Польщі. З часом оселився у Варшаві.

Ознайомлення з «Празькою школою» українських літераторів, участь у варшавській літературній групі «Танк» утвердили за Є. Маланюком славу першорядного поета. Перша його збірка була спільна — «Озимина. Альманах трьох» (Каліш, 1923 р.). Далі з'являються окремі збірки — «Стилет і стилос» (Подебради, 1926 р.), «Гербарій» (Гамбург, 1926 р.), «Земля й залізо» (Париж, 1930 р.), «Земна Мадонна» (Львів, 1934 р.), «Перстень Полікрата» (Львів, 1939 р.) і підсумкова збірка першого періоду творчості «Вибрані поезії» (Львів—Краків, 1943 р.).

У цей період поезія Є. Маланюка зазнала суперечливого впливу символічної бароковості П. Тичини і неокласицизму М. Зерова та М. Рильського. Поетові, який перебував у принизливому становищі біженця, емігранта, Україна здавалася навіки втраченою, власне майбутнє постало у чорних фарбах.

У 1944 р. в Німеччині Є. Маланюк організував МУР (Мистецький український рух), який проіснував недовго. Емігранти з таборів «переміщених осіб» поступово виїжджали за океан. У 1957 р. у Нью-Йорку формується об'єднання українських письменників «Слово» і Є. Маланюк бере активну участь у його роботі. Одна за одною з'являються нові збірки поезій — «Влада» (Філадельфія, 1951 р.), «Поезія в одному томі» (Нью-Йорк, 1954 р.), «Остання весна» (Нью-Йорк, 1959 р.), «Серпень» (Нью-Йорк, 1964 р.), поема «П'ята симфонія» (Нью-Йорк, 1953 р.).

Уже після його смерті було видано двотомну «Книгу спостережень» (статті, нариси, спогади; Торонто, 1962, т. 2) та збірку поезій «Перстень і посох» (Мюнхен, 1972 р.).

В Україні (якщо не зважати на дві збірки, видані в 30-ті роки у Львові, коли він входив до складу Польщі) твори Є. Маланюка вперше з'явилися 1992 р. — «Поезії» (Львів).

Помер 16 лютого 1968 р. у Нью-Йорку.

Джерело