Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

10.02.2022

У Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини презентували книгу 

У Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини презентували книгу відомого поета, краєзнавця та дослідника зі Збаражчини Юрія Заяця «Лицар свободи Борис Козубський».
 
«Книга розповідає про життєвий шлях видатного українського державника Бориса Козубського, який впродовж всього свого життя послідовно працював над утіленням високої ідеї — відновлення незалежності України», — зазначають у музеї.
 
Довідково:
 
Борис Миколайович Козубський — український державний, громадський і політичний діяч, адвокат, журналіст. Походив із священницького роду з шляхетськими коренями. Народився в Житомирі у родині лікаря.

У 1906-му закінчив Острозьку гімназію та вступив на юридичний факультет Київського університету, але через участь у революційних виступах змушений був перервати навчання. Переїхав до Харкова, де навчався в місцевому університеті, також на юридичному факультеті, який закінчив в 1913-му.

Адвокат контори Миколи Міхновського, член Української соціал-демократичної робітничої партії з 1905 року, співпрацівник її тижневика «Слово» (редактор — Симон Петлюра). З 1916-го — у Києві, член Української Центральної Ради. 

Голова міської думи Кременця. Після окупації міста перебував у таборі Домб'є (1919–1920 рр.). З 1920-го — голова філії «Просвіти», організатор українських кооперативів Кременеччини. Посол (депутат) сейму з 1922-го, член Українського парламентського клубу, проводу Українського національно-демократичного об'єднання. Переслідувався польською владою.

У 1939 році ув'язнений у Березі Картузькій. У липні 1941-го обраний членом «Ради Сеньйорів» та Української Національної Ради у Львові. За гітлерівської окупації — юрисконсульт у Крем'янці. З 1944-го працював у Львові коректором у редакції газети «Вільна Україна».

У серпні 1948-го його арештували, звинувативши в антирадянській пропаганді. Засуджений до 25-ти років ув'язнення в мордовських концтаборах. Були репресовані й вивезені в заслання його дружина і діти, а син Юрій — розстріляний ще 1941-го.

Помер Борис Миколайович Козубський у Мордовії. Реабілітований у 1991-му.