Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

14.02.2022

У Тернопільській обласній дитячій книгозбірні розповіли про українську письменницю Марту Чопик

 
У фонді Тернопільської обласної бібліотеки для дітей є більше сотні книг для дітей і дорослих, авторства Марти Чопик. Це — збірки поезій, загадок, розмальовок, музичних казок, пісенників, абеток тощо.
 
Діти люблять щире слово пані Марти, її книжечки зачитані й популярні, а її вірші малюки вивчають напам’ять.
 
13 лютого 2022 року ця галицька пані святкувала б своє 91-річчя… Але вже майже півтора року минуло, як її душа покинула цей світ і відлетіла до місця вічного спокою…
 
Ярослав Сачко, колега пані Марти по перу, колись писав: «Душа поетки Марти Чопик — це душа людини, яка пройшла на землі стонадцять кіл пекла і раю, залишившись при цьому відкритою всесвіту любові».
 
Це велика правда — саме любов керувала усіма її помислами, вчинками, емоціями, стосунками.
 
Без тебе я, любове, жить не зможу.
Без тебе я, любове, вмить загину.
У безнадії, відчаю й тривозі
Любитиму хоча б… суху стеблину.
 
Вона по-справжньому любила Господа, рідну землю, родину, людей, дітей, вірші, витинанки, аплікації, модні капелюшки, шалі... А ще була дуже щедрою і ділилася цією любов’ю з усіма, хто її потребував, особливо зі своїми друзями-читачами.
 
Зараз важко підрахувати, скільки цікавих зустрічей у різних форматах відбулося в нашій книгозбірні за участі Марти Теодорівни. Та вони точно залишили теплий і довготривалий спомин про неї як людину, дитячу поетку, майстриню, добру порадницю та вірну старшу подругу. А на нашому вікні майже цілорічно квітне ніжно-малиновий цикламен, подарований нею відділу обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів ще у 2015 році.
 
Кожен, хто знав Марту Теодорівну, береже світлу пам’ять про неї. Царство Небесне та вічний спомин вінчають кінець її земного шляху. «І хоч її немає серед нас вже півтора року, але це саме той випадок, коли зорі згасають, а світло від них продовжує розсівати морок Всесвіту» (не знаю, кому належать ці слова, але вони точно мають стосунок до пані Марти). 

Марія Колопенюк,

провідна бібліографиня інформаційно-бібліографічного відділу

Тернопільської обласної бібліотеки для дітей