Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

15.04.2022

Тернопільська ОУНБ запрошує разом відзначити ювілей Ганни Костів-Гуски

18 квітня 2022 року з нагоди ювілею Ганни Костів-Гуски, відомої тернопільської поетки, лікарки, перекладачки, громадсько-політичної діячки, членкині НСПУ, авторки багатьох популярних пісень, лауреатки Всеукраїнських літературно-мистецьких конкурсів відділ міського абонементу Тернопільської ОУНБ запрошує тернополян та гостей міста долучитися до прочитання поезії ювілярки. Також до 23 квітня 2022 року у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії діятиме книжково-ілюстративна виставка «Лишається як вічність — Україна», приурочена до ювілею поетеси.

«Кожен поетичний рядок пані Ганни пронизаний безмежною любов’ю до рідної землі. Адже страсний шлях України до своєї волі і Незалежності продовжується й до нині, як шлях Ісуса Христа на Голгофу, — розповідають у книгозбірні. — Поетична творчість нашої краянки як ніколи на часі і спонукає кожного з нас до духовного очищення напередодні величного свята Христового Воскресіння».

Творчість авторки поетичних збірок «Страсна дорога», «Голгофа», «Знайде тут прихисток душа…», «Автограф вірності», «Нічлава», «Цвіте біля хати калина», «Зона», «Червоні коралі», «Зелені свята», збірки перекладів поезії Євгенії Янішиць «Неприручена пташка» та інших відзначено державними нагородами, багатьма літературними й мистецькими преміями. Поезії Ганни Костів-Гуски перекладено киргизькою, італійською, білоруською мовами. Багато віршів стали популярними піснями. Серед співавторів Ганни Михайлівни — композитори Анатолій Горчинський, Зіновія Присухіна, Ярослав Злонкевич, Василь Сорока та інші.

«Увазі відвідувачів представлено перші публікації віршів Г. Костів-Гуски у квартальниках «Поезія-72», «Поезія-77», твори в збірниках «Літературне Тернопілля, 1984—2007», «Поетична Шевченкіана Тернопілля», «Книга про матір», «Високе небо Богдана Лепкого», «Віночок Соломії Крушельницької», в українських літературно-художніх журналах «Київ», «Дзвін», «Літературний Тернопіль», «Золота Пектораль» тощо», — зазначають у бібліотеці.

На виставці експонуються й розвідки про творчість Г. Костів-Гуски літературознавців, письменників, краєзнавців, зокрема дослідження Романа Гром’яка, Миколи Ткачука, Марії Данилевич, Володимира Бровченка, Петра Сороки, Михайла Шевченка, Михайла Іващука. Вони відзначають, що образів у ліриці поетеси багато, проте ключовими є образи рідної землі та матері. «Істинні цінності — поруч, їх треба вибудовувати і плекати передусім у собі», — стверджує Г. Костів-Гуска.