Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

26.05.2022

Тернопільщина — край палаців, фортець, храмів і монастирів

 
У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розповіли про визначну архітектурну пам'ятку — палацову браму в селі Острів.
 
Архітектурні пам’ятки — суттєва складова культурної спадщини країни, важливий елемент історичної пам’яті. Історична пам'ять — це засіб усвідомлення кожним українцем того, що усі ми — єдиний народ зі спільною історією та самобутньою культурою. Ми маємо свою історичну територію, мову, традиції і є нащадками давнього роду. Повага до історичного минулого, знакових подій, пошанування видатних особистостей історії України сприяють об’єднанню суспільства, зміцненню почуття причетності до загальнонаціональної спільноти.
 
У кожному регіоні нашої країни є визначні архітектурні пам’ятки історії — світські та культові споруди, пов’язані з важливими історичними подіями, з діяльністю видатних діячів, народних героїв. В цьому сенсі Тернопільщина — це край палаців, фортець, храмів і монастирів, інших унікальних архітектурних об’єктів.
 
У селі Острів Великоберезовицької селищної ради є палацова брама, яка збереглася з давніх часів. Згідно з бібліографічними дослідженнями село Острів входило до переліку «палацових сіл». Про цей факт написано в книзі «Минуле і пам’ятки Тернопільського Воєводства» (видання 1926 року). Автори книги О. Чоловський, і Б. Януш. У книзі є відомості про те, що ще у 17 столітті в Острові був збудований замок, який згодом знищений внаслідок великої пожежі.
 
На початку 19 століття на цьому місті постав розкішний палац Єжи Баворовського (1870-1933), графа, польського парламентаря. Палац збудований в європейському стилі того часу з парком, ставком, містками, водограями, квітниками. До пишного палацу з’їжджалися гості з усієї Європи.
 
В роки Першої світової війни палац був спалений в результаті активних бойових дій. Але палацова брама збереглася до наших днів і вирізняється витонченою, багатою ліпниною, що створює неповторний орнамент. Брама вражає майстерністю та довершеністю архітектурних деталей.
 
Безумовно, палацова брама села Острів має наукову цінність як зразок європейської архітектури, як важлива частина «кам’яного» літопису Тернопільщини.
 
Наталя Бородай, науковий
співробітник методичного відділу.