Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

08.06.2022

Телемедицина в дії: хірурги Тернопільської обласної клінічної лікарні оперують з використанням пристрою доповненої реальності

Такий новітній підхід в оперуванні використав завідувач відділенням інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії, лікар-хірург серцево-судинний Богдан Маслій. Він провів ендоваскулярну операцію на судинах нижніх кінцівок пацієнтці з віртуальною асистенцією в реальному часі з керівником центру невідкладної та інтервенційної кардіорадіології лікарні «Феофанія» Святославом Денисовим.                      

У пацієнтки, за словами Богдана Маслія, на фоні цукрового діабету виникло ураження судин нижніх кінцівок — критична ішемія. Був стеноз (звуження, — прим. авт.) підколінної артерії до 99%, який міг спричинити тромбоз. Крім того, всі три гомілкові артерії були непрохідні. У пацієнтки виникла загроза втрати кінцівки.

Як відбувається процес?

Лікар-хірург оперує, використовуючи пристрій доповненої реальності, який облаштований камерою та мікрофоном. Це дозволяє передавати картинку та звук для фахівця, який знаходиться по той бік екрану і може перебувати в будь-якій точці світу, чути його та з ним консультуватися. Зв'язок відбувається через спеціальне програмне забезпечення.

«Разом із моїм колегою Святославом Денисовим, який має надзвичайно великий досвід у реваскуляризації, лікуванні артерій нижніх кінцівок, спільними зусиллями — він віддалено, а я біля пацієнтки, — нам вдалося практично з нічого зробити повне відновлення артеріального кровотоку в нозі. Ми виконали балонну ангіопластику і розширили підколінну судину, яка була майже закрита. Потім приступили до інших уражень на гомілці. Там є три основні судинки — передня великогомілкова, задня великогомілкова і малогомілкова. Нам вдалося відкрити всі ці судини, чим відновили повний кровотік по артеріях від підколінної ділянки аж до пальців на стопі», — розповідає Богдан Маслій.

Чи зручно оперувати за допомогою такої технології?

«Досить зручно. Мій колега міг добре бачити і чути, що я роблю, спілкуватися зі мною, підказувати. Завдяки телемедичному обладнанні компанії RealWear тепер можна легко й ефективно отримати консультації фахівців з усього світу. Вдячний нашим спонсорам які надали цей прилад. Ми будемо раді використовувати його на благо наших пацієнтів», — додає Богдан Маслій.

Джерело: пресслужба Тернопільської обласної клінічної лікарні