Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

06.07.2022

На Тернопільщині презентують книгу про жінок підпілля ОУН

Тернопільський обласний центр охорони пам'яток культурної спадщини запpошує на презентацію книжки «ЖІНОЧА СПРАВА: незабуті історії учасниць підпілля ОУН станиці села Кордишів на Шумщині» (Галина Дацюк, Анатолій Лукащук, «Букрек», 2021). Захід відбудеться 8 липня 2022 р. об 11 год. в приміщенні Кордишівського НВК І-ІІ ступенів.

Ця книжка про жіночу станичну ОУН, УПА волинського села Кордишів на Тернопільщині, що діяла 1943—46 рр. На основі слідчих справ ми вперше оприлюднюємо історії дівчат — зв’язкових, санітарок, господарчих, які стали найактивнішими учасницями національно-визвольних змагань за Самостійну Україну. Їхні історії піднесені і трагічні. Романтички, вони не вірили, що за грипс, покладений у дупло липи, вив’язаний светр, зібрані кілька хлібин для повстанців можна заробити 25 років каторги в Сибіру. Потрапивши в лапи енкаведистів, вони вже не вірили, що переживуть страшні допити і табори.
 
Вийшовши на волю через багато літ, мали сумнів, що комусь цікава їхня правда, тому не розповідали її. Але вони завжди вірили в Україну. В її Незалежність. У рік, коли ми відзначаємо 80-ліття УПА, правда про наших відважних землячок виходить з підпілля, щоб засвідчити: без жінок повносилої Української Повстанської Армії не було б. Вони стали її зв’язком, ліками, хлібом і кров’ю.
 
Сьогодні спадкоємиці волинських підпільниць воюють в ЗСУ проти того ж одвічного ворога — російського окупанта, який нізащо не може погодитися з присутністю держави Україна на світовій мапі. Одна з тих захисниць — наша Пташка, родом з сусіднього села, з якого ходила до Кордишева зв’язкова УПА «Гризня» і клала записки в дупло липи коло церкви… У 2011 році під куполом храму Покрови Богородиці була віднайдена криївка з «Бандерівською скринею»...
 
Презентацію ми запланували на 8 липня невипадково. Щороку в ці дні до Кордишева приїжджає багато людей, щоб 7 липня вшанувати свято Народження Івана Предтечі і чудотворну ікону Івана Хрестителя, віднайдену в селі понад 300 років тому. Сподіваємося на щире спілкування з усіма зацікавленими земляками і землячками, які знайдуть годину, щоб зустрітися з унікальною книжкою про долю незламних жінок.
 
Організатори заходу: Тернопільський обласний Центр охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини (директорка Центру, керівниця проєкту, кандидат історичних наук Марина Ягодинська); Кордишівський НВК І - ІІ ступенів (директорка Інна Кулієва); Кордишівська ОТГ (голова Галина Дмитришина); Кордишівська публічно-шкільна бібліотека-філія Шумської міської ради (завідувачка Тетяна Рудюк).
 
Галина Дацюк, Анатолій Лукащук