Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

17.08.2022

Постать в історії: Григорій Ґоляш — провідник ОУН-УПА

 
У Музеї національно-визвольної боротьби ОУН-УПА в селі Бишки можна оглянути унікальні експонати, пов'язані з постаттю Григорія Ґоляша — видатного діяча українського національно-визвольного руху, організаційного референта Подільського крайового проводу ОУН. 19 серпня 2022 року виповнюється 112 років з дня народження українського патріота.
 
На початку ХХ ст. село Бишки було одним із найбільше свідомих сіл Бережанського повіту. Перші члени ОУН привнесли в сільське середовище націоналістичні ідеї, які повністю охопили його мешканців. Тому, в селі зростали та виховувалися патріотичні кадри, які віддано працювали на всіх службових рівнях, починаючи від рідного села й закінчуючи обов’язками у найвищому проводі ОУН. Більшість з них віддали своє життя за волю України, а ті які залишилися, продовжували боротьбу.
 
Саме таким був Григорій Ґоляш, який народився 19 серпня 1910 р. в селі Бишки у багатодітній родині. Родину Ґоляшів селяни називали — писарями, бо батько був писарем в австрійській армії та сільській громаді.
 
Після отримання початкової освіти в рідному селі, батько записав його до Бережанської гімназії, з якої, за образу поляків, він був виключений. З часом, Григорій перейняв кравецьку науку й довгі роки займався цією справою, передаючи знання молодим хлопцям із навколишніх сіл.
 
Юнак любив спілкуватися з людьми, шанував старших, був хорошим приятелем та мав вдачу провідника. Тому, коли в 1929 р. почалося створення ОУН із членів УВО та українських патріотів його, хоч і молодого члена, призначили організаційним референтом повіту Бережани.
 
Цілий повіт знав «Бульбу» (Г. Ґоляша) як активного провідника нової сітки ОУН. Він ходив по селах для організації свідомих селян на визвольну боротьбу, а с. Бишки стало взірцем організованості. Люди, в скорому часі, стали на бік підпілля та активної праці й боротьби. В селі не було ні одного донощика тому часто в читальні «Просвіта», без відома поліції чи окупаційної влади, давали вистави й концерти.
 
Детальніше — за посиланням
 
Розповідь про Григорія Ґоляша підготували науковий співробітник музею Н.Гайдук та краєзнавець І.Мартинюк.
 
Історію життя та боротьби видатного краянина опублікував на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» Музей національно-визвольної боротьби Тернопільщини.