Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

19.08.2022

 У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї можна поласувати смачним медом

 
19 серпня — День пасічника — професійне свято представників однієї з найдавніших професій. Відчути атмосферу, в якій працює бджоляр, ознайомитися з продукцією бджільництва та поласувати смачним медом можна на локації у відділі природи Тернопільського обласного краєзнавчого музею (за попереднім записом).
 
Близько 15-20 тисяч років тому люди вже вийшли збирати мед. Про це свідчать досліджені науковцями настінні малюнки у Павучій печері (Іспанія), на яких зображено людину, що збирає мед.
 
Сьогодні християни відзначають Преображення Господнє, яке в народі називають Яблучний спас. Та окрім яблук та інших фруктів віряни освячують мед. До Преображення пасічники закінчують збирати мед та починаються підготовчі роботи до зимівлі пасіки.
 
Збереглись і язичницькі звичаї — освячення вуликів перед настанням холодів, щоб бджоли добре перезимували. А ще, справжній пасічник має бути щедрим і згідно давнього звичаю на Спаса пригостити медом сусідів та усіх нужденних.
 
Варто згадати в цей день українського пасічника Петра Прокоповича, який став новатором у видобутку меду. Створений ним рамковий вулик у 1814 році вивів світове бджільництво на новий рівень.
 
Завдяки наполегливій і самовідданій праці пасічників Україна входить до сімки країн експортерів меду. На День пасічника влаштовують медові ярмарки, де можна скуштувати смачний мед з різних пасік та зробити запаси цілющого продукту на зиму.
 
Мед — це крапелька сонця, символ благополуччя і здоров’я.
 
Усіх пасічників України — зі святом! Плідної Вам співпраці, щедрого медозбору, багато щасливих і радісних моментів від Вашої нелегкої праці!!!
 
Антоніна Баран,
завідувачка відділу природи ТОКМ