Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

29.08.2022

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розповіли про цікаві експонати

 
Соняшник є особливою та шанованою рослиною для українського народу. Вона зростає на наших родючих полях і є однією з основних сільськогосподарських культур. Велика жовтогаряча квітка соняшника своєю дивовижною красою зачаровує людей та надихає творити… Хтось цю дивовижну красу описує словом: у легендах, віршах, баладах, художніх творах; а інші — пензлем відтворюють її на полотні. У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї зберігаються живописні картини, на яких зображені ці «квіти сонця».
 
Картина «Пам’яті пожежників Чорнобиля». Свою роботу художник Євген Кавка присвятив тим, хто відважно боровся з найбільшою в історії людства техногенною катастрофою. На полотні олійними фарбами зображений букет квітів декоративного соняшника у кришталевій вазі. Вони стали своєрідною подякою за мужність, відвагу та безмежну любов до всіх людей, до природи…
 
У 1989 році до фондів музею надійшла живописна робота «Соняшник» американської художниці Ольги Марищук-Кендел. Мабуть, не випадково, бо картина, як і сама рослина, потрапила на наші землі з далекого континенту. На ній на блакитно-рожевому тлі відтворена ця чудо-квітка на вигнутому зеленому стеблі з листочками.
 
Ще одна картина «Галичанка» привертає увагу своєю тематикою… На ній автор Юрій Чумак зобразив дівчину, одягнену в вишиту червоним кольором сорочку, на голові у неї вінок. З обох сторін красу галичанки доповнюють соняшники. Цей образ дівчини уособлює сьогодні наших земляків, які змушені через війну покидати рідні домівки. Своїм поглядом вона, ніби застерігає окупантів, говорячи: «Ми боремося!», а легка усмішка доповнює словами: «І обов’язково переможемо!!!».
 
За цілющі та корисні властивості, простоту та яскравий вигляд наш народ полюбив соняшник, наділив його символічним значенням.
 
На жаль, ця золотоголова квітка, з року в рік, буде нагадувати нам про трагічні події, які відбулися у серпні 2014 року на Донбасі. Саме тоді українська армія зазнала найбільших втрат, під час виходу з оточення в Іловайську.
 
Щороку, згідно Указу Президента України, 29 серпня відзначають День пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Символікою цього дня є квітка соняшника.
 
Цього року соняшники на полях Сходу і Півдня України знову «пахнуть» війною… Та наші мужні, незламні захисники обов’язково Переможуть ворога.
 
Леся Сута,
старша наукова співробітниця відділу природи ТОКМ