Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

02.09.2022

«Микола Чайковський — заслужений природоохоронець України»: у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка

 
У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї на пошанування пам'яті відомого українського природодослідника і природоохоронця змонтовано виставку «Микола Чайковський — заслужений природоохоронець України» та організовано проведення науково-краєзнавчої конференції «Суспільство і природа: від минулого до майбуття», яка відбудеться 6 вересня 2022 року.
 
2 вересня 1922 року народився Чайковський Микола Петрович — відомий український природодослідник та природоохоронець, організатор природно-заповідного фонду Тернопільської області. Перший з екологів України, удостоєний Почесного Звання «Заслужений природоохоронець України».
 
Досліджуючи природу краю, Микола Петрович покладався на праці науковців, які вивчали природу області ще з кінця ХІХ століття (В. Бессер, А. Анджейовський, А. Ломницький, В. Гільбер, В. Шефер, В. Гаєвський). Залучав до співпраці вузьких спеціалістів: геолога — Й.Свинка, спелеолога — В. Радзієвського, ботаніка — С. Зелінку, зоолога — Р. Пилявського, географа та еколога — Л. Царика, дендролога — В. Черняка.
 
Дослідив чи не кожен куточок краю. У своїй книзі «Пам’ятки природи Тернопільщини» М.Чайковський писав: «Багата унікальними ландшафтами, природними комплексами, окремими ботанічними, геологічними, гідрологічними та іншими пам’ятками природи Тернопільська область. Первозданна степова рослинність переважно збереглася на Дністровських і Серетських стінках, Товтровій гряді та Кременецьких горах. Подекуди збереглися дубові і букові праліси, віковічні, екзотичні та елітні дерева».
 
За його безпосередньої участі в області створено понад 300 заповідних територій та об’єктів.
 
Завдяки наполегливій праці Миколи Петровича ми маємо наступні пам'ятки природи:
- національний природний парк «Дністровський каньйон»;
- національний природний парк «Кременецькі гори»;
- заповідник «Медобори»;
- відновлений Кременецький ботанічний сад;
- створено унікальні Гермаківський та Хоростківський дендропарк, Галицький ботаніко-ентомологічний заказник та багато іншого.
 
Понад 30 років присвятив національному природному парку «Дністровський каньйон». Умів бути переконливим та вимогливим при виведені цінних територій під об’єкти заповідання, часом справа доходила до судів.
 
Антоніна Баран,
завідувачка відділу природи