Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

09.09.2022

«Вирвані з корінням…»: у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка

 
Виставку «Вирвані з корінням…» (до 78-ї річниці депортації етнічних українців з території Польщі), що експонується в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, можна відвідати до 18:00 год. 22 вересня 2022 року. 
 
9 вересня 1944 року відбулося підписання Угоди між УРСР та Польським комітетом Національного визволення про евакуацію українського населення з території Польщі та польських громадян з території УРСР, що стало початком масових депортацій українців з їх етнічних земель із Лемківщини, Холмщини, Любачівщини, Надсяння, Західної Бойківщини. Загалом під проведенням акції було переселено 482109 осіб (122454 українських родин), зокрема, на Тернопільщину — близько 170 000 осіб.
 
6 травня 1947 року уряди ПНР і УРСР оголосили спільну заяву про закінчення переселення поляків із території УРСР до Польщі і українського населення з території Польщі до УРСР. Цю трагедію називають по-різному: репатріація, евакуація, добровільне повернення в Україну, проте насправді це було примусове виселення, насильницьке позбавлення права українців жити на землі дідів-прадідів.
 
На виставці «Вирвані з корінням…» (до 78-ї річниці депортації етнічних українців з території Польщі), що експонується в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, представлено чорно-білі та кольорові фотокартки з родинних архівів переселенців, рідкісні книги, карта Лемківщини та копія Закону України «Про визнання депортованими громадян України які у 1944—1951 рр. були примусово переселені з території Польської Народної Республіки на територію СРСР» тощо.
 
Родзинкою виставки є автентичні жіночі святкові костюми, привезені із села Заліська Воля Ярославського повіту (Надсяння) та село Чарне Горлицького повіту (Лемківщина) 1930-ті рр.
 
Трагедія депортованих українців — це та сторінка в історії нашої держави, яка не може бути забута. Людей вигнали з їх домівок, змусили покинути ліси, поля, нажите тяжкою працею майно. Цей злочин не забувається. Виставка «Вирвані з корінням…» доносить до сучасного покоління велику трагедію, яку пережили їх предки та земляки.
 
Наукові співробітники відділу фондів ТОКМ,
Любов Вдовин та Галина Завіша