Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

16.09.2022

У Тернопільському обласному художньому музеї діє виставка 

 
До 145 річчя від дня народження відомої української художниці Олени Львівни Кульчицької у Тернопільському обласному художньому музеї відкрилася книжково-ілюстративна виставка.
 
В творчий доробок Олени Кульчицької входить живопис, декоративне мистецтво, станкова графіка, ілюстрування друкованих видань.
 
Народилася художниця 15 вересня 1877 року в місті Бережани. Змалку любила малювати. По закінченню навчального закладу при монастирі Сакраменток, ходила на заняття до Львівської художньо-промислової школи, де отримала базові знання з мистецтва, опанувала акварель. Згодом вступила у новостворену приватну школу Станіслава Батовського-Качора. Далі навчання у Львівській студії художників-реалістів. У 1902 році вступає в Академію Мистецтв у Відні. За 5 років навчання досягнула великих успіхів у живописі, гравюрі, офорті, кераміці, скульптурі, емалі та книжковій ілюстрації.
 
Відвідувала культурні осередки Європи: Мюнхен, Париж, Лондон, Щвейцарію. Повернулася до Львова де стала викладачкою малювання в ліцеї.
 
Найяскравіша ілюстрована нею книжка це «Лис Микита» Івана Франка.
 
Розробила понад 80 ескізів малюнків, за проектами яких ткацька фабрика випустила чимало килимових покриттів. Талановита мисткиня залишила в спадок розписи на емалі, майоліку та вироби із бронзи. 
 
Із 1938 року художниця працювала у Львівському музеї етнографії. Там створила безліч зразків національного вбрання з різних регіонів України: Лемківщини, Покуття, Гуцульщини.
 
З 1948 року — професор кафедри книжкової графіки Українського поліграфічного інституту ім.Івана Федорова. У 1956 році отримала звання Народної художниці України, у 1967 році присуджено премію ім. Т.Г.Шевченка. Померла та похована у Львові 8 березня 1967 року.
 
Оксана Мацьків,
провідна наукова співробітниця ТОХМ