Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

02.11.2022
«Славна сторінка українського державотворення»: у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка
 
День 1 листопада 1918 року став знаковим в історії України ХХ століття. В ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року відбувся «Листопадовий чин», коли група українських військових на чолі з сотником Д. Вітовським здійснила мирне захоплення влади у м. Львові. Над ратушею старовинного міста вперше замайорів синьо-жовтий прапор.
 
Активний перехід влади в українські руки відбувався по всій українській території колишньої Австро-Угорської монархії.

13 листопада 1918 р. Українська Національна Рада, як найвищий орган влади, прийняла Тимчасовий Основний закон, згідно з яким на українських землях бувшої Австро-Угорської монархії проголошувалася Західно-Українська Народна Республіка. Її уряд — Державний секретаріат за порівняно короткий час прийняв чимало важливих рішень, спрямованих на розбудову молодої держави. На жаль, через внутрішні і зовнішні чинники ЗУНР проіснувала недовго. Відновлена Польська держава відібрала Галичину, Румунія — Буковину, а новостворена Чехословаччина — Закарпаття.
 
Нам і наступним поколінням треба завжди пам’ятати і віддавати глибоку шану тим мужнім борцям-патріотам, які виборювали, творили і захищали самостійну державу на західноукраїнських землях. Багато з них полягло на полях битв в лавах УГА. То був час народження і становлення державності.
 
Сьогодні суверенна Україна перебуває у стані війни з Росією, захищаючи свою незалежність і територіальну цілісність. На нашій території йде кривава боротьба, гинуть люди, руйнуються міста і села. Нам потрібна перемога. Але для її здобуття необхідна не лише військова зброя, а й історичний досвід. Адже історія не тільки вчителька, але і наглядач. Вона слідкує і може карати за допущені помилки і недостатньо засвоєні історичні уроки.
 
В Тернопільському обласному краєзнавчому музеї у відділі нової і новітньої історії створена постійно діюча експозиція, яка широко висвітлює події 1918—1919 рр. нашого краю. Щорічно влаштовуються виставки з фондових збірок музею.
 
Назва цьогорічної виставки «Славна сторінка українського державотворення» (до 104-ї річниці утворення ЗУНР). На жаль, час невмолимо віддаляє нас від тих днів. Але дана тематика продовжує залишатися важливим предметом наукових досліджень. Виходить багато нових видань. Частина з них знаходиться на виставці. Експонуються фотоматеріали про наших краян, які боролися за встановлення української влади. Привертають увагу експонати про відзначення в Тернополі пам’ятних дат і подій, пов’язаних з періодом існування ЗУНР.
 
Запрошуємо всіх небайдужих до історії рідного краю відвідати Тернопільський обласний краєзнавчий музей, оглянути експозицію і тематичну виставку.
 
 
Любов Катеринюк,
завідувачка сектора новітньої історії ТОКМ