Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

01.12.2022

Референдум про Незалежність України

 
1 грудня 1991 р. залишається важливою датою в новітній історії України, адже в цей день на Всеукраїнському референдумі українці засвідчили свій намір жити у власній незалежній країні та схвалили проголошення Верховною Радою України Акт Незалежності України від 24 серпня 1991 р. Тоді, за нього проголосували 346 народних депутатів.
 
Напередодні історичного референдуму великий вплив на українське суспільство мала патріотична позиція української інтелігенції, зокрема, слово Ліни Костенко, з яким вона звернулася до громадськості: «Люди! Ось ви в неділю підете до виборчих дільниць, але не думайте, що це ваші кроки. Це вже хода історії!», історії, яка пішла далі.
 
Майже одностайна підтримка Акту проголошення незалежності на всій території України, від заходу до сходу, від півночі до півдня (понад 90% при явці 84%), засвідчила принципову можливість знаходити загальнонаціональну згоду і стала його найважливішою частиною, головною ідеєю, на майбутнє. Сьогодні підтримка незалежності та єдності Української держави залишається «спільним знаменником» української громадянської нації.
 
Минулого року, в переддень 30-ї річниці Всеукраїнського референдуму, фонди Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини поповнилися колекціями періодичних видань Тернопільщини кінця 1980-х – початку 1990-х років (Просвіта, Дзвін, Тернове поле, Тернистий шлях, Світанок нації та ін.), а також газетами, які друкувалися, в той час, у Львові, Києві, Ковелі, Стрию, Дніпропетровську, Нікополі, Полтаві, Рівному, Фастові, Харкові та ін.
 
Крім цього, в зібранні періодики, окреме місце займають видання Української Гельсінської спілки «Голос відродження» та газети надруковані за межами України, а саме, в Латвії, Литві, Естонії, Білорусії та Росії 1989–1990 рр.
 
Ваврик Оксана,
в.о. директора Музею
Національно-визвольної боротьби Тернопільщини