Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

26.12.2022

Цьогоріч минає 40 років з часу відкриття нової експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею 

 
В експозиції Тернопільського обласного краєзнавчого музею представлено найкращі зразки декоративно-ужиткового мистецтва. Серед них – і посуд, і меблі, і килими, і прикраси тощо. Всі ці речі, донині зберігають тепло людських рук і хатній дух, хоча в музейних залах вони експонуються уже майже 40 років (від грудня 1982 р.)
 
Наші предки жили дуже просто, але красу вміли цінувати та власноруч її творити... Українській душі близьке природне тепло дерев’яних столів та лав, мисників та скринь, вишитих сорочок та рушників. Все це люди дбайливо берегли й передавали з поколіня в покоління.
 
Фондова колекція декоративно-ужиткового мистецтва містить велику кількість оригінальних виробів, які привертають увагу відвідувачів своєю надзвичайною красою.
 
Одним з таких унікальних предметів є – МИСНИК. Річ, яка ще на початку ХХ століття була невід’ємною прикрасою кожної української хати. Здебільшого розміщувався ліворуч від дверей (праворуч була піч). Іноді мисник мав форму шафи, що підвішувалася на стінку. Були також і кутові. Незалежно від форми чи розмірів в миснику зберігали керамічні вироби, які виконували і практичну, і естетичну функції. Виставлений у ньому посуд, був гордістю господині та прикрасою усієї хати.
 
Детальніше — за посиланням.