Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

09.05.2023

«Ніч у музеї»: Тернопільський обласний краєзнавчий музей запрошує долучитися до міжнародної акції 

 
18 травня з 14:00 до 20:00 год., у Міжнародний день музеїв, у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї в рамках проведення міжнародної акції «Ніч у музеї» відбудуться заходи, об'єднані спільною темою: «Тисячолітні українські традиції».
 
Активності для відвідувачів будуть проходити на різних локаціях.
 
В чому готували їжу, з чого їли та пили наші пращури? Дізнатися цікаві факти про ТРАДИЦІЙНІ ТА ОБРЯДОВІ СТРАВИ УКРАЇНЦІВ, розгадати таємницю рецепту борщу, ознайомитися з історією походження та магічними властивостями вареників зможете на гастрономічній локації. Для найактивніших буде проводитися майстер-клас з ліплення вареників. А на гурманів чекає смачне частування обрядовою стравою – маковою паляницею, яку готували на свято Преображення Господнє (Спаса).
 
Обрядове «деревце» ТРАДИЦІЙНОГО УКРАЇНСЬКОГО ВЕСІЛЛЯ. Народна традиція, яка демонструє модель Всесвіту, людини, родини через образ Дерева життя (Дерева роду). На локації можна ознайомитись з особливостями прикрашання «гільця» в різних регіонах України. До уваги відвідувачів майстер-клас по декоруванню весільного «деревця» та виготовленню весільних прикрас (букетиків).
 
Хліб має неоціненне значення в житті кожної людини. Про хліб складені пісні, приказки, прислів'я. Як вирощували хліб на Тернопільщині у давнину, коли не було сучасної техніки? А це був довготривалий та трудомісткий процес за участі усіх членів сім’ї. Як з готової муки випікали смачний та запашний хліб у домашніх печах? Про це розповімо на тематичній локації та проведемо майстер-клас «ВІД ЗЕРНИНИ ДО ХЛІБИНИ».
 
Дохристиянські ВІРУВАННЯ І ОБРЯДИ ДАВНІХ СЛОВ’ЯН весняно-літнього циклу передадуть глибинність української народної обрядовості, яка збереглася до нашого часу. Цікаві розповіді торкнуться сакральних культів східних слов’ян, а Збруцький ідол відкриє закодовані у ньому світоглядні уявлення наших предків. Окрім того, бажаючі зможуть взяти участь у міні-квесті «Відшукай чарівну квітку папороті та захований скарб», разом із богинею весни і кохання Лелею водитимуть «Кривий танець» – древню веснянку-гаївку, що символізує безкінечність та закликає із ірію добрих духів бога Лада.
 
«Зупа», «слуп», «хопта», «лахи» наповнять локацію «ЗАБУТІ СЛОВА або мова МОГО ДИТИНСТВА». Такий «галицький балак» був поширеним в щоденній мові тернополян. Ми ще його розуміємо, та балакати вже немає з ким. Пропонуємо зануритись в атмосферу кінця минулого століття: комусь пригадати забуті, такі рідні серцю слова, а комусь дізнатися, як називались колись звичайні для нас речі. А ще пройти тест-гру на знання галицьких слів.
 
Локація «ТРАДИЦІЙНЕ УКРАЇНСЬКЕ НАРОДНЕ ЖИТЛО Тернопільщини» розповість про типовість осель мешканців нашого краю, зокрема Західного Поділля, Опілля, південної Волині; про матеріали та методи будівництва українського житла, особливості наповнення його інтер’єрів, структуру селянського подвір’я, планування та господарську забудову.
 
На основі музейних артефактів дізнаєтеся про наших краян – ПОЛІТВ’ЯЗНІВ СТАЛІНСЬКОГО РЕЖИМУ, які в неймовірно складних умовах табірного життя знаходили в собі сили зберігати свої національно-культурні і духовні традиції: вишивали, малювали, відзначали релігійні свята, таємно проводили духовні молебні. Покажемо унікальні експонати, які є неоціненним етнокультурним надбанням.
 
«Познайомитися» з визначними талановитими українцями, які досягли значних успіхів та міжнародного визнання і лише після проголошення Незалежності змогли відвідати Україну, побувати в рідних місцях, допоможуть музейні експонати на локації «Збереження духовних і культурних традицій УКРАЇНЦІВ В ДІАСПОРІ». Ми розповімо, що спонукало їх до еміграції, яка роль церкви у згуртуванні українців, їх культурно-освітньому і патріотичному вихованні, як українська діаспора допомагає нам здобути перемогу.
 
Створити власноруч сувенірну пам'ятку про НІЧ У МУЗЕЇ-2023 в ТОКМ зможете на майстер-класах з виготовлення:
- витинанки (безкоштовно);
- браслетів (вартість 30 грн);
- воскових свічок (вартість 135 грн).

Попередній запис обов'язковий!
Деталі за телефоном: 068-733-14-09